заразените с коронавирус

Съседна Сърбия също въвежда подобни на нашите противоепидемични мерки. Covid сертификати ще бъдат въведени в западната ни съседка от 23 октомври, съобщи премиерът Ана Брнабич. Тя констатира, че епидемиологичната обстановка в страната е катастрофална, а ваксинацията е изключително слаба.

В Сърбия от събота, 23 октомври, в 22:00 часа, ще бъдат въведени Covid сертификати, които ще важат за всички затворени помещения – барове, кафенета, клубове, ресторанти. Всички проверки ще бъдат строго контролирани не само за пропуските, но и за спазването на всички съществуващи мерки в магазините, търговските центрове и подобни съоръжения. Въвежданите пропуски включват не само доказателство за ваксинация, но и PCR тест не по-стар от 72 часа, антигенен тест не по-стар от 48 часа и потвърждение за прекаран коронавирус не по-старо от седем месеца.

Чужденците се нуждаят от цифров ЕС сертификат или сертификат от държавата, с която Сърбия е подписала споразумение за признаване на сертификата.

Каква е ситуацията в Сърбия?

Сърбия е регистрирала повече от 1 милион заразени и близо 10 000 смъртни случая от началото на пандемията. В началото на месеца тя водеше класацията за най-много новозаразени с коронавирус на милион жители в света. Болниците ѝ са препълнени, няма достатъчно апарати за интубиране, а пред сградите на лечебните заведения се извиват опашки. Липсата на лекари и медицински персонал също е сериозен проблем. 

Около половината от възрастните в 7 -милионната страна са напълно ваксинирани, малко повече от 53 процента. Това не се дължи на липсата на ваксини, а на липсата на интерес – също както и у нас. 

Припомняме, че Белград поръча ваксини от Китай, Русия, както и от западните производители. Имунизационната кампания започна още в края на миналата година, а от месеци страната разполага с повече препарати, отколкото са нужни за собственото ѝ население. Сръбското правителство се старае всячески да стимулира населението да се имунизира, особено младите хора, но засега безуспешно.

В западната ни съседка обаче, за разлика от България, няма толкова многобройни и мащабни протести срещу налагането на COVID мерките. Там ситуацията е далеч по-спокойна.

За съжаление броят на заразените расте и в други страни от Централна и Източна Европа, където процентът на ваксинации е по-нисък от средния за Европейския съюз.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!