В Истанбул стартира финансов център от началото на 2022 г., с който Турция се стреми да се превърне в център за ислямски финанси, заяви президентът на страната.

„С финансовия център в Истанбул се стремим да се превърнем в един от важните центрове в света. Искаме този проект да се превърне и в център за ислямски финанси“, заяви Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание на икономическо събитие – Регионална финансова конференция – проведено в Истанбул, ,съобщава „А Нюз“.

Президентът добави, че законодателната работа по този забележителен проект ще бъде завършена скоро.

Проектът „Финансов център Истанбул“ е предназначен да служи като глобален център за финансови системи и небанкови финансови методи.

Турция, каза Ердоган, привлича чуждестранните инвеститори с данъчни изключения и отстъпки. Той спомена и стъпките за подобряване на инфраструктурната среда и действията за свързване на транспортните коридори, които създават възможности за инвеститорите.

„Има много области, в които можем да си сътрудничим – от енергетиката до транспорта, отбранителната промишленост, технологиите, финансите и храните. Очакваме инвеститорите да се възползват максимално от тези възможности.“

Ердоган заяви, че е важна придобивка името на Турция да излезе на преден план за алтернативни дестинации на базираната в Азия мрежа за производство и доставки.

„Като правителство, което през последните 19 години извърши исторически реформи във всяка област, ние сме решени да не позволим това доверие в Турция да се провали“, обеща той.

На фона на пандемията от COVID-19 светът се бори с глобална криза, която има както икономически, така и здравни последици, заяви турският лидер и добави, че икономическите данни за миналата година ясно показват в каква буря е въвлечен светът.

Той припомни, че световната икономика се е свила с 3,5%, световната търговия е намаляла с близо 10%, преките международни инвестиции са спаднали с 42%, а световните дългове са достигнали рекордното ниво от 282 трилиона долара през миналата година.

Повечето страни се опитват да преминат през тази криза, като се затварят в собствените си черупки, вместо да се отворят и да споделят тежестта, критикува той. Смущенията, особено във веригите за производство и доставки, ще предизвикат проблеми, чиито последици ще отнемат дълги години, предупреди президентът.

Турция, каза той, не е преустановила производството, логистиката, заетостта и промишлените дейности в този процес, като е възприела различен метод в борбата с пандемията.

С подкрепата на бизнес средите, търговците, малките и средните предприятия и земеделските стопани Турция е приключила 2020 г. с положителен темп на растеж – 1,8% – въпреки негативния икономически климат и проблема с веригите за доставки, подчерта Ердоган. Турция е сред страните от Г-20, които отбелязват най-голям ръст на икономическото и промишленото производство през миналата година, заяви той.

„Запазихме тази инерция, като постигнахме темпове на растеж от 7,2% през първото тримесечие и 21,7% през второто тримесечие на 2021 г.“

По същия начин Турция е отбелязала рекорд в износа и е надхвърлила нивото от 212 млрд. долара на годишна база през септември тази година.

Въпреки спада на инвестициите с 35% в световен мащаб по време на пандемията, в Турция не е имало забавяне, каза още президентът.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!