Екатерина Захариева
на снимката: външният министър Екатерина Захариева

Днес на въпрос от депутата от БСП Крум Зарков отпаднал ли е мониторингът, осъществяван от Европейската комисия над България, външният министър Екатерина Захариева на практика потвърди, че такъв надзор още се осъществява.

„Положителната оценка на Комисията беше потвърдена от ЕП след проведени дискусии в ресорната парламентарна комисия през декември 2019г. Председателят на ЕП изпрати писмо до ЕК в подкрепа на прекратяването. Съветът също изрази своето мнение, което се материализира в доклад на финландското председателство. В дискусиите  по него държавите членки приветстват постигнатото от България през отчетния период. Както правилно отбелязахте, механизмът е създаден с решение на Комисията, не на Съвета или на друг орган. Предполагам, че периодът съвпадна с началото на мандата на новата Комисия, след което ситуацията с пандемията забавиха и формалното взимане на решението. Де факто ние нямаме механизъм, нямаме мисии, нямаме доклади, няма устни, писмени или каквито и да било други доклади. Ние не изпращаме информация. Наистина обаче трябва Комисията да приключи процедурата и да вземе формално решение”.

Според Захариева това е само формалност.

„Отново ще повторя, че стремежът на България към утвърждаване на върховенството на закона започна много преди създаването на механизма за сътрудничество и оценка и твърдо вярвам, че този стремеж трябва да бъде приоритет на управлението на страната, независимо дали съществува този механизъм или не. Тези реформи трябва да се правят не заради Брюксел, Берлин, Хага или Париж, но най-вече заради българските граждани. И не бива да бъде налаган само отвън.”

И добави:

„Именно с тази нагласа вярвам, че правителства, парламенти, представители на съдебната власт през годините, в сътрудничество с ЕК, но и с другите държави членки, не само с експертите от комисията, бяха извършени редица реформи и тези усилия бяха оценени в докладите, първо от 2018г. (когато се затвориха временно три от шестте показателя) и след това финално в доклада от месец октомври 2019г., в който Комисията заключи, че страната ни е изпълнила всички показатели по механизма. Нещо повече, самата Комисия последователно поддържа тази своя оценка, включително с изявлението на комисар Домбровскис от 20 май 2020г. след оповестяването на доклада от Семестъра. Отговаряйки на въпрос, той казва, че Европейският семестър не е свързан с  Механизма за сътрудничество и оценка и що се отнася до Механизма „вече има доклад от октомври 2019г., той заключи, че България е изпълнила всичките си ангажименти, това не се е променило и тук няма нищо ново”.

Преди дни този спор отново се разгоря и министър Данаил Кирилов каза, че журналистите и обществото не са разбрали доклада на Европейския семестър правилно. Той обаче забрави, че през декември миналата година каза, че ако мониторингът не отпадне, ще си подаде оставката. Към днешна дата е публично известно, че няма официално решение на Еврокомисията.

Очаква се Европейската комисия да започне ново наблюдение, но вече върху всички страни, където България отново ще бъде включена. Новият механизъм ще обхваща четири стълба и ще бъде с превантивен, а не със санкционен характер. Първият годишен доклад по него се очаква да бъде представен през септември или октомври.

Докладът на Европейския семестър

На 20 май заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, похвали България като единствената страна, която спазва критерия за бюджетен дефицит в ЕС.

Същевременно той добави, че към нас и още 10 държави членки са отправени препоръки във връзка с прането на пари.

Домбровскис каза това по време на представянето на пролетния пакет на Европейския семестър.

В доклада за България се казва, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта.

В него се уточнява, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“ и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, свързани и с изпирането на пари.

Домбровскис цитира страната ни като една от тези, към които Комисията отправя препоръка в тази насока, и уточни:

„Проблемите са същите, които бяха идентифицирани през предишните години. Знаете, че имаше серия от скандали с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъка по отправените препоръки е неравен – някои страни имат съществен прогрес, при други той е ограничен“.

Отпаднал ли е мониторингът?

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ евродепутатът Радан Кънев коментира, че мониторингът не е паднал официално.

„Фактът, че през един доклад за състоянието на икономиката на България Европейската комисия отправя критики за състоянието на съдебната система е показателен за бързо охлаждащите се отношения между ЕК и българското правителство”, каза Кънев.

И обясни:

„През октомври 2019г. предишният състав на ЕК, в последните си дни в офиса, препоръча мониторингът за България да бъде прекратен. Като уточни, че следва да се съгласува с ЕП и със Съвета на ЕС. Искам да отбележа, че такова съгласуване не е нужно. Комисията е в пълното си право, във всеки един момент, със свой акт да прекрати този мониторинг. ЕК обаче не го прекрати и това беше съвсем съзнателно. Тя спря докладите, от октомври миналата година не сме били свидетели на доклад. Мониторингът остана в едно спящо състояние, в едно латентно състояние”.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!