илхан кючюк
На снимката: Илхан Кючюк

В понеделник Европейският съюз наложи санкции на четирима китайски служители, включително висш директор на сигурността, за нарушаване на правата на човека в Синдзян, на което Пекин отговори с ответни санкции срещу европейците.

„Ройтерс” съобщава, че в отговор на санкциите от Китай са поставили десет лица от ЕС и четири субекта в „черния си списък”. Сред  засегнатите от мярката е и българският евродепутат Илхан Кючюк.

Кючюк, наред с Райнхард Бютикофер, Михаел Галер и Рафаел Глюксман, са сред членовете на Европейския парламент, които „сериозно увреждат суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация“.

Останалите лица, които са санкционирани от Китай са белгийския парламентарист Самуел Коголати, холандския политик Сьоерд Вимер Шеердсма, литовския депутат Довиле Сакалиене и двама шведски учени – Адриан Зенц от Германия и Бьорн Йерден.

За разлика от САЩ, ЕС се стреми да избягва конфронтация с Пекин, но решението за налагане на първите значителни санкции след оръжейното ембарго на ЕС през 1989 г. след репресиите на демокрацията на площад Тянанмън показва промяна в позицията.

Обвинен в масови задържания на мюсюлмански уйгури в северозападен Китай е Чен Мингуо, директор на Бюрото за обществена сигурност в Синдзян. ЕС заяви, че Чен е отговорен за „сериозни нарушения на правата на човека“.

ЕС обвини Чен в „произволно задържане на уйгури и хора от други мюсюлмански етнически малцинства, както и системни нарушения на тяхната свобода на религия или убеждения“.

Обектите, които са санкционирани от Китай са Подкомисията по правата на човека на Европейския парламент; Институтът за китайски изследвания „Меркатор“ в Германия, Фондация „Алианс на демокрациите“ в Дания и Комитетът за политика и сигурност на Съвета на Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!