Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев

Ако питате защото се регистрират „партии“, които са обречени да не влязат в Парламента – като тази на Ива Митева, и Карамански, пък и „левицата“ на от Първанов до Татяна Дончева – да обясня.

През последните години участието в изборите се превърна в много доходоносен бизнес. Примерно, Пеевски – съгласувано с Борисов, финансира участието на Каримански и Митева за да осигурят анти ПП-ДБ говорене по време на предизборната кампания. То е ясно, че нямат никакви шансове, но печелят право на достъп до медии и там изобщо няма да правят каквото и да било друго освен да плюят откровено и брутално срещу новата коалиция. – Каримански ще плюе по Асен – там се специализира. Това е ролята и на ИТН – те вече нямат надежда да получат лъвския пай от парите, защото се издъниха и сега нито шоуто щоу, нито партията партия. Но забележете в публичните им прояви – отново громят ПП, колко са били прави1?!
По същия начин целта на левицата на Първанов е не само и толкова да влезе в НС, колкото да громи БСП и Нинова – там сметката се плаща от близките до Бойко БСП олигарси /Кирил Добрев/, включително рязко замогналия се Първанов – този, който се закани да не остане „валат“.
Освен личните нападки и разкалването на терена, тези негативни играчи, ще се стремят и да премахнат или обезсилят темата корупция и върховенство на правото /съдебна реформа, като ги подменят със свои безопасни копия – Македонияя, например. Идеята да ви убедят, че за вас и за България няма по-важна тема, и така да свият дебата до второстепенни теми, такива, в които да не се говори за отговорността на Борисов и Пеевски за Системата и за миналото.
В момента спешно се търси информационна бомба, която да „взривят“ за отклоняване на вниманието от Магнитски. Борисов за това потъна и ще изплува едва като му разчистят информационния терен.
Разбирам, че има няколко кандидат „бомби“ – и всички се фокусират върху лидерите на ПП /брутални компромати с идеята, че те трябва да бъдат толкова шокиращи, че дори да има опровержение, сянката на съмнението да остане у хората – но най-вече вместо съдържателен дебат да говорите за партиите и изборите като за футболен мач – запалянковски, с „долу“ и „горе“, не по съдържание/. Демонстративно няма да пипат ДБ, основните удари са към ПП.
Първата вълна от инфобомби, ще бъдат „да разлаят кучетата“ около кандидатските листи – кой кого избутал, прецакал, затрил и т.н. Тук забележете мръсните номера започват и с „изпреварваща“ информация – еди кой си щял да води листата еди къде си?
Тук огромна роля в разколебаване на ефекта Магнитски ще играят ярките проруски партии и медии – Възраждане. Отново – намеса във вътрешните работи, суверенитет и т.н. Гадните американци, империалисти, и т.н. Антизападното говорене, което Борисов, колкото и да му се иска, не може да си позволи, ще го сторят националистите, които той и Пеевски финансират /помните чека на Доган за Сидеров!?/. Костадинов изплаща ускорено заеми /само така може да легитимира извънредни приходи/, и това време на избори е златно. Пари като шума.
Изваждането на НДСВ от нафталина също има подобна цел, но докато уличните атаки ще дойдат от ИТН и комсомолците на ГЕРБ, то професионалните ще дойдат освен от Митева – Каримански, и от НДСВ.
Разбира се – допълнителна цел на новите „обречени“ партии, е и тази да привлекат гласове, които да не могат да бъдат дадени за ПП и ДБ – засмукване на гласове.

Коментарът на политическия блогър Илиян Василев е публикуван във фейсбук профила му. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук