На снимката: Илияна Йотова

Илияна Йотова родена на 24 октомври 1964 г. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор на дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ (1990 – 1997г.). Ръководител е на Пресцентъра на Националния съвет на Българската социалистическа партия в периода 1997 – 2007 г. Член е на НС на БСП от 2000 г. до 2016 г. Народен представител е в 40-ото Народно събрание на Република България (2005 – 2007 г.). От 2007г. до 2017г. е евродепутат. На 19 януари 2017 г. Йотова и Румен Радев полагат клетва като вицепрезидент и президент на Република България пред Народното събрание, а на 22 януари 2017 г. официално встъпват в длъжност.

 

Как ще коментирате действията и стратегията на служебния кабинет за справяне с четвъртата вълна на коронавирус у нас?

Служебният кабинет предприема мерки, с които цели да запази живота и здравето на хората, заедно с това да не допусне пълно затваряне на страната. България все още не може да се възстанови от предишния локдаун, от пораженията в икономиката и бизнеса, върху системата на образованието. Не на последно място и върху психиката на хората. Прави се всичко възможно да се намери трудният баланс между най-важното – здравето на хората и спасяването от фалити на бизнеса. От друга страна е големият натиск върху болниците, медиците ни изнемогват, но нямат нужда от нашите аплодисменти, а от нашата отговорност и съдействие.

Не съм от хората, които оправдават всичко с миналото. Сигурно и сега мерките закъсняха. За тази година и половина научихме много. Най-голямата ни грешка е, че не информираме достатъчно. Някои хора не искат да се ваксинират именно защото не са добре информирани. За това имаме вина всички – институции, медии.

Изпуснахме златни моменти и не реагирахме адекватно. През 2020 г. по това време правителството на Борисов не състави план за ваксиниране, както направиха повечето страни и в Европа и по света. Закупиха се огромни количества Астра Зенека. Риторичен е въпросът кой точно получи комисионните за това. Един ден сигурно и тази информация ще излезе на бял свят. След това се оказа, че тази ваксина е една от най-проблемните, според изследванията на международните лаборатории. Огромно количество от нея беше изхвърлено или подарено на страни от Третия свят. Това е колосална загуба, за която някой трябва да понесе отговорност.

Имаше определена схема – първо най-възрастните да се ваксинират, следващият етап трябваше да започне с медицинския персонал. И тъкмо, когато колелото се завъртя, Борисов сложи край и отвори зелени коридори. Възрастните хора бяха избутани встрани и обезверени. Нищо не се направи за социалните домове и домовете за възрастни, които се оказаха гнезда за разпространение на вируса. Хората буквално се изплашиха от ваксината и естествено се отдръпнаха. Не беше направено нищо, за да бъдат по-добре информирани, да се разяснява. Недоверието във ваксините трайно попи в българското общество.

Необходима беше информационна кампания от експерти във всички медии, независимо от техния профил и големина. Пак ще има хора срещу ваксините – това е в целия свят. Право е на всеки да избира, но нека да вземе това решение информирано.

Въпреки трудната ситуация служебното правителство се справя. Не затвори държавата, надявам се, че и другата седмица децата ще тръгнат на училище и постепенно ще се излезе от кризата. Колкото и да са непопулярни тези мерки, колкото и да има стрели от всички посоки, поздравявам служебния кабинет за мъжеството. Лидерството е да вземеш непопулярни мерки, със съзнанието, че ще ти носят негативи, но са належащи.

Много са проблемите в здравеопазването ни, кои са тези, които в момента са най-фаталните в тази кризисна ситуация?

Да, в момента четвъртата вълна от коронавирус показва като на „рентген” всички недъзи и „бели петна” на нереформираната здравна система от правителствата на Борисов. Едни от най-големите проблеми в момента е Спешната помощ. Преди няколко години ЕК позволи на България да поднови своя парк с линейки. Но по неизвестни за мен причини проектът беше спрян от правителството на Борисов. Подозирам, че пак са се намесили лобистки интереси. Днес Спешна помощ е в окаяно състояние – и по отношение на линейките и по отношение на тяхното оборудване. Вторият въпрос е недостигът на медицински персонал. От колко време говорим за нови филиали за подготовка на медицински сестри и парамедици. Никакъв напредък. Медицинските сестри в България са едни от най-ниско платените – 700 евро средна заплата срещу 2700 в Европа. Преди около две години здравните министри на Борисов настояваха да се ликвидират част от общинските болници, смятаха ги за излишни. Какво щяхме да правим днес без тях?! Все още нямаме електронна здравна карта. Да не говорим колко труден е достъпът до здравна грижа за много хора в България.

Вие сте в кандидатпрезидентска предизборна кампания. Тя съвпада с тежка здравна и политическа криза. Лидерът на ГЕРБ всекидневно ви обвинява и за двете. Как бихте му отговорили?

Като няма какво друго да предложи на хората, пак друг му е виновен. Цялата кариера на Борисов мина в обвинения към предишни, сегашни и бъдещи. Президентът Радев е човекът, която каза „стоп” и приключи монопола на десетилетието на Борисов. Eстествено е, че всички критики ще бъдат насочени към Радев – позволени и непозволени. Борисов превърна собствената си партия в токсична.

Кандидатпрезидентската двойка, която ГЕРБ издигнаха, се срамува от тях и не иска да признае, че са техни кандидати. Унизително за много от членовете и симпатизантите на тази партия.

Различни социолози прогнозират вашата победа на първи тур.  Очаквате ли това да се случи и ако да – какво би означавало?

Ние работим за победа на първи тур. Пет години подкрепата на хората ни даваше сили да удържим на всякакъв натиск. Не сме ги разочаровали и вярвам, че отново ще ни подкрепят.

Подкрепа още на първи тур значи, че все повече хора не се страхуват ясно да заявят, че си искат държавата от ръцете на малцина, които съсредоточиха в себе си цялото национално богатство. Че няма да спрат да се борят за нова, променена и просперираща България.

Ако отидете на балотаж кого предпочитате за противник – Герджиков или Панов?

Вършим си работата и правим кампания. С г-н Радев продължаваме да сме президент и вицепрезидент и имаме много държавни ангажименти. Борим се за победа на първи тур. Но това ще решат българските граждани. Всеки наш опонент приемаме сериозно.

Няма как да не ви попитам  и за кампанията за парламентарните избори. Вашата политическа кариера е тясно свързана с левицата. Смущава ли ви това, че на миналите парламентарни избори основна тема за БСП бяха ваксините „Спутник”, а на тази – Истанбулската конвенция?

Нямам такова впечатление. Срещаме се с доста хора в страната – и от левицата, и от други партии, които ни подкрепят. Ние не разделяме разговорите на предизборни и други. Съвсем други са темите, които разискваме. Не правим специална предизборна кампания, решаваме ежедневни въпроси заедно със служебния кабинет и другите институции, за да излезем час по-скоро от кризата. Централната дискусия с БСП са доходите, пандемията от неравенства и демографията. В малка България имаме няколко Българии. Едната е на големите градове, на София, на сравнително високия стандарт. Другата България е на малките общини, на селата, на бедността и мизерията. 14 години след приемането ни в ЕС продължаваме да бъдем най-бедната и най-безперспективна страна. Тези класации са най-вярната диагноза за управлението на Борисов, няма нужда от други аргументи „срещу“ в тази кампания.

Моля ви за коментар за новата партия на Кирил Петков, която даде заявка за ляво-центристкия спектър. Може ли тя да стане новата модерна лява партия на България, тъй като БСП сякаш не може да се справи с миналото си?

Определено не. Но правя уговорката, че не ги познавам като партия и като програма. Имала съм много кратък разговор с Кирил Петков и Асен Василев още преди да бъдат министри. Не мога да определя каква е идеологията и програмата им. Аз съм ляв човек, но в техните послания, поне до този момент, не съзирам много леви идеи.

Присъствието на силна обединена левица с модерни и нови послания към българското общество с конкретни решения, които хората чакат, би обезсмислило изникването на нови партии. Едновременно с това не смятам, че партията, за която ме питате, може да измести левицата.

Очаквате ли правителство след 14 ноември?

Според мен ще има шарено правителство, обединено около конкретни ангажименти и проблемите, които трябва да се решават сега и веднага. Трябва да се приеме бюджет, трябва да се направят изменения в закони, които да гарантират здравето на хората и облекчения за бизнеса. Предстоят и първите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Прогнозата ми е, че следващото мнозинство ще бъде обединение на всички без ДПС и ГЕРБ.

Каква е оценката ви от срещата с представителите на българското малцинство в РС Македония? Ще има ли реален напредък по казуса с правата на нашите сънародници в страната и съответно въпроса с българското вето?

Тази среща беше историческа. Аз се срещам с представители на български общности и дружества в Република Северна Македония още отпреди 10-12 години. Много добре познавам казуса още от времето на работата ми като евродепутат. В онези години беше много трудно, защото българските дружества и общности не бяха обединени. Липсваше мостът между тях самите. За първи път президентът Радев постави в Брюксел темата за Северна Македония в един нов и много различен контекст. От една страна, стоят историческите факти, но за съжаление комисията, която беше създадена от двете страни, на практика е блокирана. Твърдо и категорично президентът постави пред нашите европейски партньори спазването на човешките права на гражданите с български произход и самосъзнание. Нарушаването им е в разрез с основните ценности и закони в ЕС, заради които сме съюз. С тях компромис не може да става. Имаме много сигнали за дискриминация към гражданите с български произход и българско гражданство. Ясно пролича по време на местните избори в атаката срещу един от кандидатите заради предполагаемото й българско гражданство. След 14 ноември се надявам да бъде формирано стабилно мнозинство и правителство и отново с национален консенсус да се вземе решение как да се продължи напред. Но нашите партньори от Северна Македония трябва да са наясно, че отстъпление от българския национален интерес не може да има. Този интерес трябва да бъде ясно записан в преговорните клъстъри. Показателни ще бъдат резултатите от преброяването. Един нов парламент след 14 ноември много внимателно трябва да премисли как да бъдат записани и гарантирани тези права, защото този казус не може да се блокира безкрайно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук