Експерти анализираха разкази на хора, завърнали се от „отвъдното“. Всеки десети, намиращ се на ръба на смъртта, изпитва необичайни усещания, според списание „Frontiers in Human Neuroscience“.

През 2017 г. изследователи от университета в Лиеж изучават писмени свидетелства на 154 пациенти. Те са оцелели след клинична смърт. Оказва се, че почти всеки описва три еднакви преживявания: тунел, ярка светлина и чувство на покой. Според разказите на някои от участниците, те напуснали тялото си и се срещнали с ангели и духове. Предсмъртното състояние при всеки е различно. При много от тях става дума за халюцинации. Те зависят от езика и културата на човека.

Авторите на изследването не вярват, че тези свидетелства са доказателство за съществуването на живот след смъртта. Според експертите, преживените усещания показват, че известно време след спиране на съцето, човешкият мозък все още функционира. Според учените мозъкът в този случай работи с двойна скорост. Освобождаването на допамин се увеличава 12 пъти. Този хормон на удоволствието играе важна роля за имунната система и когнитивните процеси. Поради тази причина хората имат усещане за покой.

Разбира се, от гледна точка на вярата познанието на химичните процеси в мозъка на умиращия човек не опровергава възможността за съществуване на „задгробен живот“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!