Външното министерство на Турция съобщи, че вторият кораб за сондаж Явуз е пристигнал в източен Кипър и започва да извършва сондажи.

Турция отхвърля изявленията на гръцкия Кипър и представители на Европейския съюз, които твърдят, че сондажните дейности са нелегитимни, добавяйки, че тези коментари водят до узурпация на правата на кипърските турци на острова.

Министерството също така заяви, че е станало ясно, че ЕС, който се превръща в защитник на незаконността, като се присъединява към играта на Гърция и гръцкия Кипър, не може да поеме ролята на безпристрастен посредник при решаването на кипърския проблем.

Изявлението на външното министерство е в отговор на коментар от новоназначения гръцки външен министър Никос Дендиас, че Турция трябва да престане да бъде „разглезеното дете“ на Източното Средиземноморие.

Министерството отговори, че прозвището „разглезено дете“ на Източното Средиземноморие принадлежи главно на Гърция, тъй като кипърско-гръцката администрация, която е член на ЕС в противоречие с международното право, е действала като пакостливо дете, присъединявайки се към Гърция, довело Източно Средиземноморие до нестабилност. В изявлението се добавя, че членството на гръцкия Кипър в ЕС не му дава право да узурпира законните права и интереси на кипърските турци.

Външното министерство подчерта, че сондажът продължава в съответствие с лицензите, които правителството е предоставило на турски петрол през 2009 и 2012 г. в рамките на континенталния шелф, регистриран с помощта на ООН.

Докато кипърската гръцка страна не включва кипърските турци в механизми за вземане на решения, включително споделянето на приходи и гарантирането на техните права върху въглеводородните ресурси, Турция „ще продължи да защитава правата и интересите на кипърските турци на острова“, заяви Министерството на външните работи.

Явуз е бил в южното турско пристанище Мерсин, където е направил последни тестове и е поемал доставки преди да замине за Кипър в неделя.

Корабът, дълъг 229 метра, който преди това е сондирал във водите на няколко държави, като Кения, Танзания и Малайзия, е с екипаж от 150 души, от които 53% са турски граждани, но се очаква този брой да се увеличи до 180 по време на сондажните операции. Шестото поколение кораб за сондажи Явуз е купен от „Туркиш петролеум“ за 262,5 млн. долара.

Турция полага непрекъснати усилия за защита на своите суверенни права и правата на кипърските турци в региона на Източното Средиземноморие, извършва сондажи в изключителната си икономическа зона (ИИЗ), която е регистрирана от ООН през 2004 г.

Турция последователно оспорва едностранния сондаж на кипърско-гръцката администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че кипърските турци също имат право на ресурсите в района. Едностранно обявената изключителна икономическа зона на кипърската гръцка администрация нарушава част от турския шелф, особено в блокове 1, 4, 5, 6 и 7, твърди Туция.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция използва правата си на гарант да се намеси на острова, след като крайнодесният кипърско-гръцки военен преврат, спонсориран от тогавашната военна хунта в Атина, се опита да обедини острова с Гърция.

Превратът е последван от продължително междуетническо насилие и тероризъм, насочени срещу кипърските турци, които са били принудени да живеят в анклави, когато кипърските гърци едностранно са променили конституцията през 1963 г. и са лишили от политически права турците на острова.

Междувременно кипърско-гръцката администрация се радва на признание от международната общност като Република Кипър, създадена през 1960 г., която е член на ЕС

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!