Руският имунолог Владислав Жемчугов разказа колко дълго пациент с COVID-19 представлява опасност за другите.

„Що се отнася до заразността след проявата на болестта, тя зависи от лечението и от това в каква форма протича заболяването. Бих препоръчал <…> заразените да носят маски, особено тези, които са в контакт със здрави хора през целия инкубационен период – поне 14 дни. И второ: не забравяйте, че човек може да бъде заразен по време на целия инкубационен период, т.е. две седмици, а в някои случаи дори и три“, обясни лекарят.

В допълнение, имунологът отбеляза, че при всякакви симптоми на настинка е необходим PCR тест за коронавирус. Също така, според лекаря, е необходимо да се направи и изследване за грип, тъй като това заболяване се лекува по различен начин.

Заместник-директорът по клинична и аналитична работа на Централния изследователски институт по епидемиология в Русия – професор Наталия Пшенична, заяви пред РИА Новости, че човек, който се е заразил с COVID-19, е максимално заразен два дни преди появата на симптомите и в първия ден на заболяването. Според нея средно човек се заразява три или четири дни преди появата на симптомите и продължава активно да разпространява вируса през първите пет дни на заболяването. По-късно шансът да предадем COVID-19 на друг човек е малко вероятен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!