През 2017г. се разделихме с много големи световни имена. Политици, актьори, певци и големи музиканти. Всеки един от тях оставил ярък и траен отпечатък в своята област.

През януари 2017 г. от този свят си отидоха бележити актьори. Гордън Кей, изиграл Рене Артоа в любимата на милиони поредица „Ало, ало”.

Комедийният сериал „Ало, ало” е посветен на живота в градче в окупираната от нацистите Франция, на местната борба с окупаторите и борбите между крилата на съпротивата.Последната изява на Кей беше при еднократното завръщане на „Ало, ало” през 2007 година, събрало няколко актьори от сериала.

Американският актьор Мигел Ферер почина от рак през 2017г. на 61-годишна възраст в дома си в Лос Анджелис. Ферер стана известен с участието си в популярни телевизионни сериали.Сред тях са „Морска полиция: Лос Анджелис”, „Военни престъпления: Лос Анджелис”, „Срещи с Джордан”, „Разкази от криптата” и др.

Една от „цариците“ на малкия екран също си отиде – Мери Тайлър Мур. Смята се, че с ролята си в американския сериал „Мери Тайлър Мур Шоу” тя е направила революция в начина, по който се представят жените в началото на 70-те години. Заради емблематичната си роля списание „Тайм“ класира шоуто като едно от 17-те „променили завинаги телевизията”.

През 2017 г. почина и  Осман Баязид Османоглу, последният наследник на Османската империя.

Осман Баязид Османоглу e първият член на османската династия, роден в изгнание, и първият претендент за султанския трон, роден след разпада на Османската империя

Друга изтъкната личност, чиято смърт предизвика много реакции по света през март, бе тази на Дейвид Рокфелер.

На снимката: Дейвид Рокфелер

Милиардерът, банкер и филантроп, последният внук на Джон Рокфелер. Според „Форбс” той притежава 3,2 милиарда долара. В миналото той имаше значително политическо влияние в САЩ. Петимата братя и сестри на Дейвид Рокфелер са починали отдавна, а през 2014г. милиардерът погреба едно от собствените си деца след самолетна катастрофа.

Музикалният свят осиротя, когато легендата на алтернативния рок Честър Бенингтън почина.

На снимката: Честър Бенингтън

Вокалистът, спечелил „Грами” за най-добро изпълнение на живо, оставя след себе си съпруга, с която живееше от 11 години и шест деца.Докато на сцената Честър Бенингтън беше често гневен и винаги раздаващ се докрай, то в личния живот познатите му го описваха като топъл, грижовен, интелигентен и забавен човек.

През месец май ни напусна и още един бележит човек – на 89 г. почина Збигнев Бжежински. Той остава в историята предимно заради заслугите си като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър. Спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид.

Диджеят Робърт Майлс също си отиде от този свят.

Той работеше в различни стилове на електронната музика. Стана световноизвестен през 1995г. след създаването на известната композиция Children. Няколко седмици хитът оглавяваше музикалните класации в 12 страни. През последните години Майлс започна да продуцира по-експериментален начин на звучене и постепенно се оттегли от светлината на прожекторите.

Още един от големите световни лидери почина – Хелмут Кол.

На снимката: Хелмут Кол.

Той ръководи Германия в продължение на 16 години (от 1982 г. до 1998 г.). Признат е за обединител на Източна и Западна Германия след падането на Берлинската стена на 10 ноември 1989 г.Заедно с френския президент Франсоа Миеран е отговорен за въвеждането на единната европейска валута евро.

Видния Станислав Петров, човекът, който спаси света от ядрена война, вече не е сред нас също.

На 26 септември 1983 Петров е на смяна в руски център за навременно засичане на ракетни нападения. Техническа грешка кара компютрите да му покажат, че по Съветския съюз са изстреляни американски ракети. Петров решава да не съобщи на съветските военни погрешна информация за американска ракетна атака. Неговите действия са изключително смели.

През 2017г. легендарният основател на „Плейбой”  Хю Хефнър почина на 91 години.

Хю Хефнър
На снимката: Хю Хефнър
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!