Личната колекция на покойния милиардер Дейвид Рокфелер, съставена от близо 2000 произведения на изкуството, ще бъде предложена на търг през пролетта, съобщиха от британската аукционна къща „Кристис”.

От там съобщават, че търгът ще е според волята на покойния милиардер, като голяма част от парите от продажбата ще бъде дарена за благотворителни цели и ще бъде предоставена в помощ на организации в сферата на културата, образованието, екологията и медицината.

Както отбелязва в. „Уолстрийт Джърнъл” въпросната колекция на Рокфелер може да достигне 700 млн. долара и ще задмине по стойност колекцията на Ив Сен Лоран, която „Кристис” продадоха преди 8 години на обща стойност от 484 млн. долара.

Колекцията на Рокфелер съдържа картини на импресионисти, постмодернисти и съвременни художници, английски и европейски антикварни мебели, произведения на изкуството от Азия, китайски порцелан и изделия от сребро.

Американският милиардер, филантроп и банкер Дейвид Рокфелер почина през март тази година на 101-годишна възраст. Той бе патриарх на фамилията с „позлатено“ име, собственик на удивителни имоти и милиарди в банкови сметки. Петимата му братя и сестри са починали отдавна, а миналата година богаташът погреба и едно от собствените си деца след самолетна катастрофа.

Списание „Форбс“ отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 милиарда долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!