паспорт, гражданство инвестиции

Според различни оценки, броят на македонците, кандидатствали за български паспорти, е около 200 000 или около 10% от населението в Северна Македония, съобщи агенция ИНА.

Това са данни според официалната статистика от 2002 г., в която се твърди, че населението на Македония е 2 милиона души.

Сега директорът на Държавния статистически институт казва, че сега в Македония не живеят повече от 1,5 милиона жители. Ако това се окаже вярно, тогава броят на македонците, които са се обявили за българи, е около 14 % от населението.

От началото на 2012 г. до средата на юни 2018 г. над 60 000 са получили български паспорти, съобщават българските медии.

Според информация на Комисията по гражданството, най-много български паспорти са получили македонците.

Твърди се, че сред македонците с българско гражданство има и членове на парламента.

Ако тези данни се окажат верни, това означава че при следващото преброяване броят на македонците ще е намалял.

Очаква се при албанците да има увеличение заради по-високата раждаемост в сравнение с македонците.

Преброяването на населението в Северна Македония ще се проведе от 1 до 21 април тази година. За последен път преброяване в страната имаше през 2002 г., тъй като това през 2011 г. беше прекъснато.

От кабинета на държавния глава Стево Пендаровски съобщиха, че той се надява да няма политизиране на процеса при преброяването на населението, а получените данни да бъдат използвани за развитието на страната и изготвяне на дългосрочни стратегии за жизненоважните области.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук