Хеликоптери MH-60R Seahawk /снимка: navyrecognition.com/

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че САЩ ще доставят на Индия военни хеликоптери и друга военна техника на обща стойност 3 млрд. долара. Американският лидер разговаря с индийския премиер Нарендра Моди в Гуджарат, Индия, където той е на официално посещение, съобщава ТАСС.

„С удоволствие съобщавам, че утре (25 февруари) нашите представители ще подпишат сделка за доставката на военни хеликоптери и друга техника на обща стойност 3 милиарда долара“, заяви американският президент, чиято реч беше излъчена от водещи индийски телевизионни канали.

Тръмп добави, че САЩ са готови да доставят на Индия най-добрите и модерни оръжия.

„Във връзка с развитието на сътрудничеството в областта на отбраната, САЩ ще осигурят на Индия военно оборудване, което е едно от най-добрите и страхотни в света. Ние правим най-мощните оръжия. Правим най-доброто и сега си сътрудничим с Индия“, каза Тръмп.

По-рано индийските медии съобщиха, че при посещението на Тръмп Ню Делхи се подготвя за подписване с Вашингтон на два основни договора за отбрана на обща стойност 3,5 милиарда долара: за закупуване на партида от шест хеликоптера „AH-64E Apache“ в размер на 930 милиона долара и 24 хеликоптера MH-60R „Seahawk“ в комплект с ракети на обща стойност 2,6 милиарда долара.

Експертите очакват, че по време на посещението на американския президент ще бъде гарантирано, че Индия отдава предпочитание на американските изтребители (F/A-18, F-15EX или F-21 – подобрена версия на многофункционалния изтребител F-16) за съвместна производствена програма на 114 нови изтребителя за националните ВВС като част от кампанията „Направи в Индия“. Очаква се също така ръководителят на Белия дом да повдигне предложение за доставка на американски изтребители за самолетоносачи на индийските ВМС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!