Индийски избирател си отряза показалеца, след като е осъзна, че е гласувал за „погрешната“ политическа партия, съобщава Би Би Си. Паван Кумар призна, че „случайно“ е за гласувал за управляващата партия Бхаратия Джаната (BJP) във видео, което се разпространи като вирус в социалните мрежи.

Той искал да гласува за регионална партия – но бил объркан от многото символи на машината за гласуване. Той гласувал в четвъртък в Буландшар в северната част на Утар Прадеш. Това се случило във втората фаза от гласуването на изборите в Индия.

Показалецът на всеки избирател се маркира с неизтриваемо мастило, след като гласува.

„Исках да гласувам за слона, но гласувах за цветето по погрешка“, казва Кумар във видеото. Той се позовава на партийните символи, изобразени на машината за гласуване до името на всеки кандидат.

Символът на BJP е лотос, а слонът е символ на партия Бахуджан Самадж (BSP), регионална „тежка артилерия“, която се съюзява с две други регионални партии срещу BJP.

Партийните символи играят голяма роля на изборите в Индия, защото лесно се идентифицират в страна, където грамотността е ниска в много области. Съществуват многобройни регионални партии и съюзи, които често бъркат избирателите.

Кумар е далит (известни в миналото като „недосегаемите“) – решаваща общност за гласовете на BSP.

Гласуването в четвъртък е считано за решаващо за мощните регионални партии в Индия, които доминират в политиката на техните щати и се ръководят от харизматични местни политици.

Изборите се провеждат на седем етапа, като гласовете се преброяват на 23 май. Броят на избирателите е 900 милиона, което прави изборите най-мащабните, които някога е виждал света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук