Ден, след като стана ясно, че и третият кръг от преговорите за британския „развод“ с Европейския съюз е завършил безплодно, британски анализатори бият силна тревога, сипят тежки обвинения към несправящото се правителството в Лондон и не пестят мрачните прогнози. Предупреждават дори, че при риска някоя от страните  – Брюксел или Великобритания  – да напусне преговорите, Лондон може да се окаже по-далече от „сърцето на Европа“, отколкото страни като Турция, Украйна, Канада или Япония и че след 2019 година страната я чака остра икономическа рецесия.

В редакционна статия лондонският електронен вестник „Индипендънт“ с безпокойство отбелязва суровата „присъда“ на главния преговарящ от ЕС – французина Мишел Барние, съдържаща се само в три думи: „Няма решаващ напредък!“

Отрезвяващи думи, и всеки би трябвало да разбере значението им, отбелязва изданието, защото без напредък по съгласуваните три предварителни теми – контролът по сухоземната граница с Ирландия, задълженията, които Лондон трябва да изплати при развода, и правата на гражданите – съответно на ЕС и на Обединеното кралство, не може да има никакъв прогрес по ново споразумение за свободна търговия, което правителство на Тереза Мей  отчаяно желае.

„Индипендънт“ цитира и думите на Барние, че британците били „перверзно носталгични“ относно облагите от членството в ЕС, вместо да гледат за глобалното бъдеще, което са си избрали.

Не би било изненада за никого на този етап, ако една от двете страни напусне преговорите, независимо дали като театрален жест или по съществени причини. „Провалът на досегашните преговори – и това не е никак силна дума, тъй като повече от година след референдума не е решен нито един въпрос – едва ли може да бъде вменяван като вина на участниците в тези преговори“, коментира редакцията.

„Британците все още на инат се придържат към самозаблудата, че могат да се радват на „свободна търговия“ и на другите икономически облаги от членството в ЕС, избягвайки по-обременителните задължения, свързани с него, включително и финансови, както и политическите ангажименти, произтичащи от тях. Докато се придържаме към тази илюзия, няма да постигнем нищо“, пише „Индипендънт“.

Великобритания може да се окаже по-далече от „сърцето на Европа“ и от нейния портфейл, отколкото страни като Турция, Украйна, Канада или Япония, които имат търговски споразумения с ЕС, да не говорим за Швейцария и Норвегия, които се ползват с права на получленове, което ни се представя и на нас като възможен модел за бъдещето, подчертава изданието.

Вестникът задава въпроса кой би искал да бъде премиер на Великобритания след тези унижения и след очакваната през 2019 г. остра икономическа рецесия в страната. „Кой би искал да излезе пред британците и да им каже, че Брекзит означава, че те ще бъдат по-бедни, ще страдат от по-висока инфлация, от девалвиран паунд, от по-висока безработица, жилищна криза, масово съкращение на работни места и отлив на квалифицирана работна ръка (което вече се случва)“, заключава „Индипендънт“.

Вестникът се позовава на казаното в края на третия преговорен кръг от Мишел Барние в Брюксел, че Великобритания иска „невъзможно“ споразумение за Брекзит и не разбира същността на единния пазар. Сякаш говорят на различни езици, коментира изданието.

И вестник „Гардиън“ пише от Брюксел, че двамата преговарящи – Дейвид Дейвис и Мишел Барние, са изглеждали на пресконференцията след края на преговорния кръг сякаш говорят на различни езици. Британският представител говорел за постигнат „конкретен напредък“, отбелязвайки някакви незначителни теми, свързани с правата на гражданите, докато Барние предупредил за липсата на какъвто и да е напредък по основните теми.

За никого няма да е изненада, ако някоя от страните в преговорите ги напусне, смята и „Гардиън“. Цитира Барние, който казал, че Лондон „иска да си върне контрола, да възприеме собствени норми и правила, които след това автоматично да да бъдат признати в ЕС“.

Не можеш да бъдеш извън единния пазар и да искаш да формираш правния му ред, категорични са в Брюксел, обобщават британските медии резултата от новия и провалил се кръг на преговорите за Брекзит.

Привържениците на Брекзит са все по-объркани, става все по-ясно. Авторитетният „Файненшъл таймс“ представи резултатите от собствено проучване на настроенията относно Брекзит в градчето Стейнс на река Темза, което на референдума преди година подкрепи развода с ЕС в съотношение 60 към 40. Хората там сега са объркани и се питат защо Брекзитът се точи толкова дълго. Те смятали, че излизането от ЕС е въпрос на няколко седмици или максимум на половин година и критикуват правителството, че води преговорите много мудно и се представя много слабо в тях.

Търпението на онези, които гласуваха за Брекзит, вече се изчерпва, отбелязва вестникът. Обърканите послания, идващи от правителството, не позволяват на хората да се ориентират какво става и какво всъщност споразумение с ЕС иска то. Дори привърженици на правителството смятат, че кабинетът няма стратегия за Брекзит и винят за това премиера Тереза Мей и нейните министри.

„Ако министрите не успеят за изложат ясно послание пред избирателите, каквото и споразумение да бъде постигнато, то ще бъде заклеймено от страстните привърженици на Брекзит като проява на слабост и капитулация“, произнася се „Файненшъл таймс“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!