тигър

Индийската полиция извърши четири ареста в петък, след като тълпа селяни брутално пребиха до смърт една тигрица, която напада местните хора. Когато видеото на мобилния телефон на кървавия инцидент се разпространи в социалните медии, властите казаха, че един от деветимата ранени от по-рано тигрица е починал в болница.

Това е най-новият от нарастващия брой противопоставяния на хора срещу животни в Индия, за които експертите обвиняват свиването на местообитанията и недостига на храна за дивите животни.

Тигрицата атакувала хората, след като се отклонила от парка Пилибхит в северната част на щата Утар Прадеш. Десетки въоръжени хора заобиколили животното, след като влязло в тяхното село, преследвали го и го убили с дървени колове и копия.

Тридесет и трима души били издирвани за убийството на тигрицата. Засега са арестувани четирима.

Записаното с телефон видео показва, че хората бият животното, докато то лежи почти неподвижно на земята. Трупът му беше кремиран, така че органите на животните да не попаднат в ръцете на контрабандисти.

Около 30 души са убити от тигри в Индия през 2018 г., а над 60 тигри са умрели или са били убити досега тази година в цялата страна.

При един от случаите миналия месец бяха убити тигрица и нейните две малки, след като селяните натъпкали с отрова трупа на крава, която животните атакували предишния ден.

Допреди няколко години тигрите бяха близо до изчезване в Индия поради бракониерство. В момента в страната живее повече от половината от популацията на тигрите в света, като при преброяването през 2014 г. са регистрирани повече от 2220 в специални резервати.

Световната популация на тигри е намалена от около 100 000 в началото на 20-и век до едва 4000, твърдят от Световния фонд за дивата природа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!