Турция
Снимката е илюстративна

Инфлация от близо 80 на сто отчита Турция през юли на годишна база, съобщи турската телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на данни, представени днес от Турския статистически институт (Тюркстат).

Равнището на инфлацията през юли е нараснало с 2,37 процента в сравнение с предходния месец, а увеличението спрямо декември м.г. е от 45,72 процента.

В сравнение с юли 2021 г. инфлацията миналия месец се е повишила със 79,60 на сто, показват оповестените данни.

Най-голям скок на цените през юли в сравнение с предходния месец се отчита в сектора на здравеопазването – 6,98 процента. Същевременно лек спад от 0,85 на сто има в цените за транспорт, съобщи турската телевизия НТВ, позовавайки се на данните, изнесени от Тюркстат.

На годишна база обаче транспортът е с най-голямо поскъпване – 119,11 процента, а най-малко са се повишили цените на услугите в комуникациите – 25,79 на сто.

Миналата година президентът Реджеп Ердоган принуди централната банка да премине през поредица от намаления на лихвените проценти, които според него са част от неговия „нов икономически модел“. Основната лихва се понижи въпреки нарастващите потребителски цени.

Икономистите смятат, че неговият подход е изострил последиците, които има в световен мащаб от скока на цените на храните и енергията, причинени от руската инвазия в Украйна.

Инфлацията в Турция се превръща в горещ политически въпрос преди общите избори през следващата година – широко разглеждани като най-тежките от две десетилетия управление на Ердоган.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук