Инициативният комитет, който подкрепя Десислава Иванчева, внесе в Централната избирателна комисия 5552 подписа, за да я регистрират като кандидат за евродепутат.

Подписите са от граждани от цяла България, както обяви Ростислава Желязкова пред медиите.

Подписката била не само в защита на бившата кметица на „Младост“, но и на цялото гражданско общество, чиито права са потъпкани с ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Поддръжниците на Иванчева се надяват тя да отиде в ЕП и от там да брани обществото.

„Ще искаме от съда полиграф”, каза Петър Кържилов. Вече има и фирма, която да осигури детектора на лъжата, на който да се подложи Иванчева. Идеята била така в невинността й да се убеди цяла България.

Поддръжниците на Иванчева увериха, че ще намерят начин бившият кмет на „Младост” да води кампанията си от килията.

Иванчева днес или утре ще бъде преместена в София, за да отиде на медицински преглед.

Припомняме, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова получиха изключително тежки присъди, с неясни мотиви.

Специализираният наказателeн съд осъди на 20 години и наложи глоба от 10 000 лв. на отстранения кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева. Съдът я лиши от възможността да заема държавни длъжности.

Заместничката ѝ Биляна Петрова получи 15 години лишаване от свобода. Петко Дюлгеров също беше признат от съда за виновен. Той получава 12 години затвор и 12 000 лева глоба. И тримата са обвинени за получаване на подкуп.

Това е решението на съда на първа инстанция. Очаква се то да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Основният свидетел, чиито показания по време на досъдебното производство бяха основата на обвинението – Петко Дюлгеров, обяви, че се отказва от тях, защото са били дадени под натиск по време на разпитите.

Не е доказано и че Иванчева е докосвала белязаните 70 хил. евро, които бяха в колата й по време на ареста.

Кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана при показна акция в центъра на София на 17 април 2018 година. Повод за нея бе разследване за подкуп, даден ѝ от строителен предприемач, а по информация на разследващите Иванчева е била задържана със 70 000 евро, които са част от по-голяма сума, поискана за издаване на строително разрешително.

Над 5 часа тя бе държана с белезници до автомобила си, паркиран пред сградата на Министерството на спорта, докато разследващите извършваха обиск. Освен Иванчева, задържани бяха още заместникът ѝ Биляна Петрова, както и бившият кмет на община „Младост” Петко Дюлгеров. Обвинения бяха повдигнати и на тримата. През август миналата година Иванчева, Христова и Дюлгеров бяха дадени на съд.

Иванчева и Петрова прекараха 8 месеца в ареста, след което им бе наложена мярка „домашен арест“.

Броени дни преди произнасяне на присъдата, на 9 април, третият обвиняем Петко Дюлгеров заяви, че не поддържа показанията си дадени при досъдебното производство, в които заявява, че е приел пари от Александър Ваклин. Става дума за 14 000 евро хонорар, останалата част от сумата е дал на Иванчева. Дюлгеров поясни, че показанията са дадени под натиск и дори му било обещано, че ще бъде освободен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!