Интернет регламент

 

Европейският парламент (ЕП) одобри регламент, изготвен от Европейската комисия (ЕК) за премахване на терористично съдържание от интернет без съдебно решение в рамките на максимум един час след откриването му. Това решение беше взето на сесията на Европейския парламент, която се провежда в Брюксел в хибриден формат, съобщава ТАСС.

„Не бяха направени изменения, поради което тази разпоредба беше одобрена на второ четене без гласуване“, заяви заместник-председателят на ЕП Ева Копач след дискусията.

„Тази норма ще спаси живота на европейските граждани и е от ключово значение за нашата информационна сигурност„, заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в заключителното си слово.

Новият регламент за интернет съдържанието, въведен от Европейската комисия през декември миналата година, увеличава отговорността на действащите компании за призиви към тероризъм и подбуждане към омраза, публикувани на техните платформи. ЕК възнамерява да задължи операторите да блокират и премахват автоматично терористично съдържание, публикувано на техните платформи, в рамките на не повече от един час след откриването му. Това условие трябва да се приеме от всички оператори на социални мрежи, незабавни съобщения, сайтове за видео хостинг и други интернет платформи, до които има достъп от европейския сегмент на Интернет.

След одобрение от Европейския парламент, тези норми трябва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС през май, като в този случай тяхното прилагане може да започне още през 2022 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук