посланик Елеонора Митрофанова
На снимката: Елеонора Митрофанова. Снимка: БГНЕС

Вчера пред БНТ посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова коментира отзоваването на 70 руски дипломати. Поведението ѝ по време на интервюто беше надменно и нападателно, като откровено отправяше заплахи към държавата ни. Това възмути голяма част от обществото и реакциите не закъсняха.

ДЕБАТИ БГ обобщава част от коментарите, които се появиха в социалните мрежи, предизвикани от думите на г-жа Митрофанова:

Илиян Василев – енергиен експерт и дипломат

Колкото и да е странно бруталната дипломация на Митрофанова увеличава шансовете да имаме правителство с мандата на ПП, най-малкото защото осветява ролята на руското посолство в организацията на парламентарния преврат – вота на недоверие и поставя редица подкрепили го депутати пред морална дилема – те в същност какво направиха и кого обслужиха?

А тези ултиматуми пък качват рейтинга на Петков до степен всяка нова атака на Радев да го представя като политически защитник на изгонените агенти дипломати.

Илиян Василев

Александър Кьосев – културолог и теоретик

В скандалите винаги има и нещо забавно. След като я питаха директно, защо е обидила българския примиер, Митрофанова заяви, че на руски „чиновник“ не било обидно. С което показа, че не е чела нито „Шинел“ на Гогол, нито „Бедни хора“ на Достоевски, нито Чеховия „Смерть чиновника“. Останала си е, горката, на „Таблицата на ранговете“, създадена през 1722 г. от Петър Велики с цел дисциплина и приравняване на военните, граждански и придворни „чинове“. Оттогава за нея и работата си е свършена и днес между чиновник и шпионин разлика няма, все чинове: полковник, патриарх, под-полковник, консул, аташе, фелдфебел, аташе по културата пр. Все чиновници, съгледвачи на империята. Себе си тя очевидно се мисли за чиновник-шпионин-генерал.

Александър Кьосев

Огнян Минчев – политолог

Нито крачка назад по въпроса за изгонените сътрудници на руското посолство в България! Цялата русофилска котерия вие като глутница по пълнолуние. Само това ви е достатъчен аргумент, че решението трябва твърдо да се отстоява. Намираме се в разгара на правителствена криза, която е много вероятно да доведе до разпускане на НС и навлизане в кампания за нови избори. При тази опция Румен Радев ще има достатъчно време да се разкае пред Митрофанова и да ни върне обратно „в първи клас“. Другият вариант е да се създаде нова управляваща коалиция, която – за предпочитане – би могла да отстоява решението за отзоваване на 70-те сътрудници на посолството. Дали? Преговорите ще се водят пак с БСП и ИТН – дори и кандидатът за премиер да е друг. Тази двупосочна задънена улица още по-добре подчертава решителността на политическия акт за отзоваване на руските чиновници от София. За едни – премиерът е „луд“. За други – „безумно смел“ и решителен в преследване на целите, които си е поставил. Във всеки случай – подобни актове са най-доброто средство великодържавната сатрапия да започне да ви уважава. След като от 75 години е получавала от българите само отношение на раболепие, покорство и автентичен страх. Познавам доста добре тази империя. Единственият аргумент, който тя уважава е аргументът на силата. Дори и да нямаш реална физическа или военна сила – понякога е достатъчно да имаш психологическа и морална сила за да озаптиш поредния акт на имперска арогантност.

Огнян Минчев

Христо Комарницки – карикатурист

Добре е, че маските паднаха окончателно. Мутрофанова се държи като губернатор на Задунайская. Бих я изгонил на мига.

Христо Комарницки

Евгений Кънев – финансист и анализатор

През 1886 г. Русия къса дипломатически отношения с България за назидание със същия нагъл и безпардонен тон като днешния.

На следващата година премиер става Стамболов и България за няколко години става най-бързо развиващата се страна на Балканите, а Стамболов – един от най-силните ни премиери за цялата ни история.

Ако Кирил Петков не се извинява, а отстои своето решение, а Русия затвори посолството – убеден съм, че ни чака златна декада и най-после благоденствие!

Евгений Кънев

Текстовете са взети от фейсбук профилите на авторите им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук