iran-nuclear-deal-1
Инцидент на ядрена площадка с Иран

Иран обяви, че в четвъртък на строителна площадка в ядрен комплекс е станала авария, но няма жертви, съобщи държавната информационна агенция IRNA, цитирана от АФП.

„Инцидент е станал в четвъртък сутринта и е повредил склад, който се строи в открито пространство на площадката Натанц в централен Иран“, заяви Бехроуз Камалванди говорител на Организацията за атомна енергия на страната.

Той допълни, че комплексът понастоящем е неактивен и няма риск от радиоактивно замърсяване. Произшествието не е причинило жертви, каза говорителят, като отбеляза, че причината се разследва. Той не даде никакви подробности за характера на аварията.

Техеран обяви през май миналата година, че се изтегля от част от ангажиментите си по многостранното ядрено споразумение, от което САЩ се изтеглиха едностранно през 2018 г. Документът, подписан през 2015 г. предвиждаше облекчаване на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната. Оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от сделката бе последвано от налагане на едностранни санкции от страна на Вашингтон върху Техеран.

Съоръжението „Натанц“ е една от основните инсталации за обогатяване на уран в Иран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!