доверие лекари

Глобалният индекс на доверие (ГИД) на Ipsos отчита нивото на доверие към много видове професии от 2018 г. насам, като предоставя сравнения между света преди пандемията и мястото, където се намираме днес.

На 28 пазара по света, средно за страните 64% считат лекарите за достойни за доверие, следвани от учените с 61% и учителите с 55%. От изследването става ясно, че само 10% смятат, че трябва да се доверяват на политиците, 14% казват същото за правителствените министри и 15% за рекламните ръководители.

Въпреки че позициите на много професии малко са се изместили през последните няколко години, едно забележимо въздействие по време на пандемията беше тласък на репутацията на лекарите, като ги издигна над учените, които бяха водещата професия в предишните проучвания. Средно почти две трети от тези в 22 държави, които са били изследвани, ги оценяват като надеждни (64%), което е увеличение със седем процента от 2019 г. насам и с девет точки над резултата им през септември 2018 г. За разлика от това, делът, който казва същото за учените, е останал на около шест на десет души през всичките три години (61% през 2021 г.).

Великобритания е водеща в света по доверие на лекарите, като 72% им се доверяват, като този дял леко се е увеличил от 2018 г. (67%). По същия начин лекарите се ползват с голямо доверие от холандците (71%) и канадците (70%).

И все пак най -големите промени в доверието към лекарите през последните няколко години се наблюдават другаде: В Унгария и Чили делът, класиращ лекарите като надеждни, се е увеличил с 19 процентни пункта между 2019 и 2021 г. През същия период също има голямо увеличение в Саудитска Арабия (+17 пункта), Полша (+12 пункта), Бразилия и Русия ( и двете +10ppt).

Някои държави все още не се доверяват достатъчно на лекарите

Има обаче държави, които все още са по-малко склонни да се доверяват на лекарите. Южнокорейците имат най-малко доверие – само на 38% – но това е увеличение с десет процентни пункта от 2018 г. Японците са на второ място с най-малка вероятност лекарите да се доверят на 52%, но има увеличение с 13 процентни пункта този резултат в сравнение с проучване преди пандемията през 2019 г. Въпреки че тези оценки все още са ниски по световните стандарти, трябва да се отбележи, че това се дължи на това, че мнозина дават средна оценка, вместо да смятат лекарите за ненадеждни.

Мексико е единствената страна, регистрирала спад в доверието към лекарите между 2019 и 2021 г., като доверието пада от 71% на 66%

Много други професии остават на сходни нива с тези, записани преди пандемията, включително политици, които са на дъното на списъка и през трите години. Тази година само десет процента средно гледат на политиците като на надеждни.

С най-високо доверие се запазва професията на учителите

Учителите остават третата професия с най-високо доверие към нея за трета поредна година, като 55% ги оценяват като надеждни. Както и при учените, в много страни резултатите на доверието към учителите са се променили малко през пандемията, но се наблюдава увеличение на доверието с 16 процентни пункта в учителите в Саудитска Арабия между 2019 и 2021 г., както и с девет пункта в Унгария и Япония . През същия период възприятията за надеждност са се подобрили в Малайзия (+8 пункта), Италия и Южна Африка (+6 пункта), докато са спаднали в САЩ (-6 пункта) и Аржентина (-5 пункта).

В световен мащаб три професии се открояват като най-малко вероятните да се считат за надеждни: правителствени министри, мениджъри на рекламата и политици. Въпреки че тези резултати са подобни на предишните години, нивото на недоверие в тези професии е спаднало донякъде.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!