Украински самолет, катастрофа, Техеран, жертви

Иран заяви, че изпраща в Украйна черните кутии на украинският пътнически самолет, които иранските военни свалиха този месец – инцидент, който доведе до смъртта на 176 души на борда и предизвика размирици в Техеран. Това стана часове след като Иран удари с ракети иракски авиобази, в които имаше американски войници, в отговор на ликвидирането на командира на спрециалните части „Кудс“ генерал Касем Сюлеймани.

Самолетът беше свален по грешка в очакване на американския контраудар, но на военните бяха нужни дни, за да признаят, че са го свалили – забавяне, което предизвика протести. Украинският президент Зеленски заяви, че очаква Иран да разследва и накаже виновните за инцидента и да изплати обезщетения на семействата на загиналите.

Иранската информационна агенция „Tasnim” съобщи също, че властите са подготвени експерти от Франция, Канада и Съединените щати да проучат информация от данните и гласовите записи на самолета на украинските авиолинии.

Известно е, че черните кутии на самолета са били силно повредени. В света има само няколко места, където е възможно да бъде разшифрована информацията от тях. Във Франция има лаборатория, в която това може да бъде извършено и вчера канадският премиер Джъстин Трюдо, като призова за предаване на черните кутии, предложи да бъдат пратени именно там за анализ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!