Тръмп, награда
Колаж: Мирър

В безпрецедентен за междудържавните отношения ход Иран обяви огромна сума като награда за главата на американския президент Доналд Тръмп заради заповедта за ликвидиране на иранския генерал Касим Солеймани, съобщава „Мирър“. По време на предаваното по телевизията погребение на ръководителя на силите „Кудс“ от Революционната гвардия на Иран официалните държавни медии оповестиха че на масата са поставени около 80 милиона долара – по един от името на всеки иранец – като наградата ще отиде при онзи, който убие американския президент.

„Иран има 80 милиона жители – гласи съобщението – и основавайки се на иранското население, ние ще дадем 80 милиона, което е награда за онзи, който се добере до главата на президента Тръмп“ – гласи съобщението.

Техеран се зарече да удари САЩ в сърцето, след като американски дрон „Рипър“ /“Изкормвач“/ уби иранския генерал в петък до летището в Багдад. По-рано днес иранският депутат Аболфазл Абутораби заплаши с атаки срещу Белия дом:

„Можем да ударим самия Бял дом, можем да им отвърнем на американска земя. Имаме силата и, ако е рекъл Бог, ще отговорим в подходящото време“ – каза той.

Но открита сесия на иранския парламент президентът Тръмп бе наречен още и „терорист“, след като заплаши с тежък удар 52 ирански обекта, ако Техеран удари Америка или нейни обекти. Върховният лидер аятолах Али Хаменей обяви още в петък, че ще се търси сурово отмъщение за смъртта на Солеймани.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обаче предупреди, че при бъдещи ирански атаки срещу американски цели Вашингтон ще отговори със „законни удари“ срещу отговорните за организирането на тези атаки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук