Мохамад Джавад Зариф
На снимката: външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф предложи страните от Персийския залив да подпишат договор за ненападение. Това става при посещението му в Ирак, на фона на растящо напрежение в този кризисен район. Иракският премиер Адел Абдел Махди пък изрази загриженост порад „опасността от война“.

„Предложението на Иран за подписване на договор за ненападение със страните от региона е на масата“, каза Зариф, който в момента е в Багдад.

Иранският дипломат №1 е огласил идеята си по време на разговор със своя иракски колега Мухамад Али ал-Хаким. По думите на Зариф, Иран иска само най-добри отношения със страните от персийския залив и ще приветства всякакви предложения в тази посока.

Иракските лидери предупредиха за рисковете от войната по време на посещението на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, чиято страна е в напрегнато противопоставяне със САЩ. Посещението на Зариф в съседен Ирак – който е се намира между двама непонасящи се съюзници на Багдад – САЩ и Иран – е след решението на Вашингтон да разположи още 1500 войници в Близкия изток.

Иракският премиер Адел Абдел Махди е предупредил за „опасността от война“ по време на среща със Зариф в събота вечер, съобщиха от кабинета му.

Абдел Махди се застъпи за „стабилността на региона и за запазването на ядрената сделка“, се казва в информацията, като се има предвид споразумението между Техеран и големи сили през 2015 г.

Иракският президент Бархам Салех обсъди със Зариф „необходимостта от предотвратяване на всяка война или ескалация“, казаха от неговият кабинет.

В събота Зариф нарече разполагането на допълнителни американски войски в региона „много опасна заплаха за международния мир и сигурност“. Това действие на Вашингтон идва след решението на САЩ в началото на май да изпратят ударна група от самолетоносач и бомбардировачи B-52 в демонстрация на сила срещу това, което според Вашингтон е предстоящ да бъде реализиран ирански план за нападение срещу американски активи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!