На снимката: ракета Сармат 2 /Сатана 2/

Иранската информационна агенция Akharin Khabar нарече най-новата междуконтинентална балистична ракета РС-28 „Сармат” „руско послание към Байдън“.

Авторът на статията отбелязва, че такова оръжие е необходимо за използване само в истинска ядрена война, така че неговото стратегическо, а не тактическо значение, е очевидно. В същото време той уточнява, че Русия работи по широк спектър от други оръжия, включително безпилотно подводно превозно средство „Посейдон“, балистична ракета „Кинжал“ и лазерно оръжие със скрито действие „Пересвет“.

„Едва ли трябва да се смята за случайно стечение на обстоятелствата или просто за съвпадение заявяването за изпитанията на междуконтиненталната ракета „Сармат“ и идването на власт на новата администрация във Вашингтон “, смята авторът.

„Сармат“ е своеобразно послание за настоящите възможности на Русия и нейните военни технологии, предимно за САЩ и техните съюзници в Европа , както и за други държави. Случи се така, че съвпадна с идването на власт на новата администрация във Вашингтон, се казва в статията в неизвестно защо допусанто противоречие с предното твърдение.

Основната цел на новата ракетна система е да преодолее всички съществуващи в момента и перспективни системи за противоракетна отбрана и да лиши врага от възможността за ядрено възпиране, твърди статията, очевидно в неразбиране на термина „ядрено възпиране“.

Русия се надява, че Байдън ще бъде по-сговорчив към подписването на нови споразумения за оръжия, заключава журналистът.

РС-28 „Сармат” е усъвършенствана руска система с междуконтинентална балистична ракета с тежко течно гориво. Общото тегло на ракетата е около 200 тона. Максималният обхват на полета е 18 хиляди километра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!