На снимката: вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс

Американският вицепрезидент Майк Пенс, напук на желанието на президента Доналд Тръмп, заяви в сряда, че няма да се намеси, за да спре потвърждаването от Конгреса на победата на демократа Джо Байдън, предаде АФП. Изявлението беше огласено, когато Тръмп призова Пенс на митинг във Вашингтон да откаже да удостовери резултатите на Изборната колегия.

„Конституцията ме ограничава да претендирам за едностранна власт да определя кои електорални гласове трябва да бъдат преброени и кои не“, заяви Пенс в изявление, публикувано, когато съвместна сесия на Конгреса започна да удостоверява гласовете на Изборната колегия от изборите на 3 ноември.

Тръмп няма да се откаже

Президентът Доналд Тръмп в сряда заяви на митинг на своите привърженици пред Белия дом, че никога няма да признае, че е загубил изборите. Тези думи идват в момент, когато Конгресът е готов да удостовери победата на Джо Байдън.

„Никога няма да се откажем. Никога няма да отстъпим“, каза Тръмп на приветстващата тълпа. „Ще спрем кражбата.“

Тръмп оказва ужасяващ натиск върху вицепрезидента да изпълни поръчките му, когато Конгресът свика сряда в съвместно заседание, за да ратифицира победата в Изборната колегия на Байдън.

„Вицепрезидентът има правомощието да отхвърля измамно избрани избиратели“, написа Тръмп в „Tуитър“ във вторник сутринта.

Това е неточно твърдение, което неправилно характеризира до голяма степен формалната и конституционно предписаната роля на Пенс да председателства Камарата и Сената, докато получават и удостоверяват предадените гласове за избори от щатите и обявяване на резултата. Пенс няма едностранната власт да променя резултатите, изпратени от щатите до Конгреса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!