Снимка: ВМС на Ю. Корея

Революционната гвардия на Иран в понеделник е поела контрола над танкер с южнокорейски флаг в Персийския залив, съобщиха агенция „Фарс“ и други местни медии. Според техните информации действията на иранските военни са били предприети поради „рискове за околната среда“.

„Корейски кораб беше заловен във водите на Персийския залив от флота на Революционната гвардия и прехвърлен в пристанищата на страната ни – заяви агенцията, без да назовава кораба – Този танкер е с южнокорейско знаме и е поставен под контрол поради замърсяване с нефт и опасности за околната среда.“

Реакцията на Южна Корея

В отговор на отвличането Сеул изпрати свой екип за борба с пиратството в Персийския залив. Това бе съобщено от министерството на отбраната в понеделник.

„Министерството на отбраната незабавно изпрати подразделението Cheonghae до водите близо до Ормузкия пролив малко след като получи информация за ситуацията със завземането на търговския ни кораб от Иран“, се казва в изявлението на министерството.

Иран и друг път е опитвал да отвлече чуждестранен кораб чрез силите на Революционната гвардия. През август 2019 година такъв опит бе извършен срещу британски транспортен кораб, но бе осуетен от фрегата на Кралския флот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!