Доналд Тръмп, Конте
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Иран ще продължи да спазва ядрената сделка със своите партньори, въпреки изтеглянето на САЩ от споразумението. Това обяви президентът на мюсюлманската държава Хасан Роухани.

„От този момент Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) се осъществява между Иран и петте държави – Германия, Великобритания, Китай, Русия и Франция”, каза той като отбеляза, че сделката остава в сила в случай, че целите ѝ бъдат достигнати съвместно с останалите страни членки на договора.

Хасан Роухани
на снимката: президентът на Иран Хасан Роухани

И добави:

„Иран от сега и занапред ще следи внимателно как петте други държави ще се отнасят към СВПД. Ако Иран осъзнае, че интересите му не са взето под внимание в рамките на споразумението, то ще вземем нови решения. Ако споразумението си остане на хартия и не са гарантирани нашите интереси, то имаме ясен път и сме готови за всякакви обстоятелства“, каза президентът.

Роухани отбеляза, че в този момент иранският народ „няма за какво да се тревожи“

Държавният глава допълни, че САЩ никога не са спазвали задълженията си, докато в същото време Иран е спазвал всичките си договорености по ядрената сделка.

„Днес видяхме коя страна не проявява уважение към международните задължения“, каза той. „Радвам се, че проблемният партньор напусна СВПД“, завърши Роухани.

ЕВРОПЕЙСКАТА РЕАКЦИЯ

Европейският съюз също изрази позиция. Комисарят по външните работи Федерика Могерини заяви, че Общността е разтревожена от излизането на САЩ от „ядрената сделка“ с Иран.

Федерика Могерини
на снимката: Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини

Предстоят консултации със съюзниците за оценка на влиянието на оттеглянето на САЩ от споразумението.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за позицията на САЩ.

Макрон, Тръмп
на снимката: Президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Руският посланик в ЕС Владимир Чижов обяви, че усилията за запазване на Съвместния всеобхватен план за действие за Иран ще бъдат запазени и след излизането на САЩ от нея.

ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова във вторник всички държави членки на организацията да подкрепя сделката за иранската ядрена програма след обявения отказ на САЩ от сделката.

Антонио Гутериш
на снимката: генералният секретар на ООН Антонио Гутериш

В писмено заявление административният глава на световната организация изрази тревога от стъпката на американската администрация като подчерта, че Съвместният всеобхватен план за действие па иранската ядрена програма, подписан през 2015 година, помага на регионалния и международен мир и сигурността.

„Призовавам всички други участници в Плана да изпълняват изцяло задълженията си в рамките му, а всички други държави членки (на ООН) да подкрепят това споразумение“, отбеляза Гутериш.

ПОЗИЦИЯТА НА ДОНАЛД ТРЪМП

В 14 часа американско време, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната си от споразумението за ядрената програма на Иран.

По думите му, Съединените щати отново ще въведат свързаните със спорсазумението санкции.

Тръмп многократно е определял сделката като пагубна, твърдейки, че тя не е предотвратила възможността за създаване на ядрено оръжие от Иран, а само е отсрочила деня, когато Техеран ще разполага с него.

Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Във вторник Тръмп цитира израелски източници, според които Иран продължава да работи по създаването на ядрено оръжие. Доналд Тръмп обяви още, че САЩ връщат санкциите срещу Иран.

Освен това Министерството на финансите на САЩ потвърди, че отменя т.нар. експортни лицензи за доставка на самолети в Иран.

Издадените лицензи на „Боинг“ (Boeing) и „Ербъс“ (Airbus) ще бъдат оттеглени, заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Авиакомпанията IranAir поръча 200 пътнически самолета на стайност 38,3 милиарда долара, включително 100 самолета от „Ербъс“, 80 от „Боинг“ и още 20 от А Те Ер (ATR).

Всички те зависят от американските лицензи заради използването на елементи и детайли от САЩ. Според телевизия Си Ен Би Си сделките на „Боинг“ с Иран са оценени на около 20 милиарда долара.

За прекратяване на износа на самолети от Министерството на финансите са дали на производителите 90 дни.

СДЕЛКАТА

През юли 2015 г. Иран, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция и Германия постигнаха споразумение за уреждане на ядрения проблем в Техеран.

Разработеният от тях подробен План за съвместно действие предвижда отмяна на санкциите на ООН, САЩ и ЕС, наложени върху Иран заради ядрената му програма.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!