Иран започва да обогатява уран на ниво, по-високо от предвиденото в ядрената сделка, съобщи заместник-министърът на външните работи на страната Абас Аракчи.

„Ще преминем прага от 3,67%“, заяви Аракчи по време на съвместна среща на членовете на иранското правителство и представителя на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди.

Според Камалванди обогатяването на уран може да започне още в понеделник, остават техническите въпроси.

В същото време Техеран даде на страните от ядрената сделка 60 дни, за да разрешат исканията на Иран по нея.

„Ако тези възможности не бъдат използвани, никой не трябва да се съмнява в нашата сериозност, че намаляването на ангажиментите ни ще продължи на всеки 60 дни,“ каза Аракчи.

Съединените щати едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение през май 2018 г. и въведоха отново санкции срещу Иран, включително вторични, т.е. срещу други страни, работещи с Техеран.

След 12 месеца Иран също обяви прекратяването на редица точки от Съвместния всеобхватен план за действие относно иранската ядрена програма – по отношение на обогатен уран и тежка вода.

Техеран обясни решението си като отговор на действията на Съединените щати, както и на неспособността на останалите членове (Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия) адекватно да разрешат възникналите проблеми.

Съвместният всеобхватен план за действие, приет от шестте медиатори (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия) и Иран през 2015 г., предвижда, наред с други неща, че Техеран ще поддържа ниво на обогатяване на уран от 3,67% за 15 години.

Запасите от уран, обогатени до това ниво, няма да надвишават 300 килограма. Излишните количества уран ще се продават на пазарни цени и ще се доставят на чуждестранен купувач в замяна на природен уран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!