Президентът Хасан Рухани заяви, че Иран ще възобнови обогатяването на уран в подземен завод на юг от Техеран в последната си стъпка назад от проблемното споразумение от 2015 г.

Спирането на цялото обогатяване в завода „Фордоу“ в планините близо до свещения шиитски град Кум беше едно от ограниченията на ядрените му дейности, които Иран прие в замяна на премахването на международните санкции. Но напускането на сделката от Вашингтон през май миналата година, последвано от повторното налагане на осакатяващи санкции, подтикна Иран да започне поетапно оттегляне от собствените си ангажименти през май тази година.

Рухани припомни, че съгласно условията на споразумението Иран е запазил повече от 1000 центрофуги в завода, който не функционира от влизането в сила на сделката.

„Като започнем от утре (сряда), ние ще започнем да инжектираме (уранов хексафлуорид) газ в завода“, заяви Рухани в реч, излъчена от държавната телевизия.

Иран заяви, че целият процес ще бъде осъществен прозрачно, пред свидетели на инспектори от ядрената служба на ООН и Международната агенция за атомна енергия.

Този ход е четвъртият, обявен от Иран, откакто започна с отговори на отказа от Вашингтон от ангажиментите му. Иран многократно предупреждава останалите страни по сделката – Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия, че споразумението може да бъде спасено само ако те му помогнат да заобиколи санкциите на САЩ. Европейските правителства се стремят да създадат механизъм, който да позволи на чуждестранните компании да продължат да правят бизнес с Иран, въпреки американските санкции. Но за нарастващо разочарование на Иран, техните усилия досега не оказват значително влияние.

Мая Кочиянчич, говорител на дипломатическия шеф на ЕС Федерика Могерини, заяви, че блокът „остава ангажиран“ с ядрената сделка.

„Продължаваме да призоваваме Иран да отмени подобни стъпки незабавно и да се въздържа от други мерки, които биха подкопали ядрената сделка“, заяви Кочанчич пред журналисти в Брюксел. „Но ние също така бяхме последователни, казвайки, че ангажиментът ни към ядрената сделка зависи от пълното спазване от Иран.“

Европейският съюз предупреди в понеделник, че постоянната му подкрепа за сделката зависи от изпълнението на поетите от Техеран ангажименти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!