Иранската революционна гвардия обяви в петък вечерта, че е „конфискувала“ британския петролен танкер Stena Impero в протока Ормуз, съобщава АФП.

Съдът е бил задържан от военноморските сили на гвардията за „неспазване на международния морски кодекс“, „по искане на пристанищната и морска администрация на провинция Ормозган“, се посочва в изявление на уебсайта на Иранската революционна гвардия.

Собствениците на кораба излязоха с изявление, в което се казваше, че е бил „приближен от неидентифицирани малки плавателни съдове и хеликоптер по време на транзита през Ормузкия пролив, докато корабът е бил в международни води“.

„Понастоящем не можем да се свържем с кораба, който се движи на север към Иран,“ казват собствениците от Stena Bulk и корабните мениджъри от Northern Marine.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че спешно търси информация какво е станало с кораба Stena Impero, 30 000 тонен танкер под британски флаг, който плавал към Саудитска Арабия, когато непредвидено е излязйъл от мореплавателните коридори през протока Ормуз. Според данните от проследяването, той се отправя на север към иранския остров Кешм, където Иранската революционна гвардия има голяма база.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!