Европейската комисия може да спре търговското споразумение за Брекзит, ако Великобритания спре да прилага правилата на ЕС в пристанищата на Северна Ирландия, заяви ирландският вицепремиер Лео Варадкар във вторник, съобщи „Политико“.

Варадкар заяви, че подкомисията за Брекзит на ирландското правителство се е събрала отново, „за да изтупаме праха и да започнем отново подготовката си за извънредни ситуации“ за евентуално спиране на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, договорено през декември 2020 г.

Запитан дали Ирландия е готова за евентуална търговска война с Великобритания, която е най-големият й пазар за износ на храни и напитки, Варадкар заяви пред радио RTÉ в Дъблин:

„Подготвяме се“.

Варадкар – който беше министър-председател на Ирландия по време на по-голямата част от преговорите за Брекзит и трябва да си възвърне висшия пост през декември 2022 г. – заяви, че британците изглежда са склонни да разтрогнат миналогодишните договорни споразумения.

„Не мисля, че някой иска да види как Европейският съюз спира действието на Споразумението за търговия и сътрудничество с Великобритания“, каза Варадкар.

„Но ако Великобритания действа по такъв начин, че да се отметне от протокола [за Северна Ирландия], да се отметне от Споразумението за оттегляне, Европейският съюз няма да има друга възможност, освен да въведе това, което наричаме мерки за възстановяване на баланса, за да реагира.“

„Наистина се надявам Великобритания да не тръгне по този път. Премиерът [Борис] Джонсън винаги е говорил, че иска Брекзит да бъде осъществен“, каза той. „Брекзит е донякъде приключен. Но това потенциално го отменя.“

Междувременно в Северна Ирландия британските юнионистки и ирландските националистически лидери в правителството в британския регион отправиха поляризирани искания по време на видеоконференция с главния британски преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост.

Първият министър Пол Гивън – чиято Демократична юнионистка партия подкрепи Брекзит, но ненавижда търговските правила за Северна Ирландия, договорени от Фрост и Джонсън – заяви, че все още очаква Великобритания да задейства член 16 от протоколния договор и да спре поне някои проверки на британски стоки, пристигащи на пристанищата в Белфаст и Ларн.

Но заместник-първият министър Мишел О’Нийл от Шин Фейн обвини както Фрост, така и ДЮП на Гивън, че отправят антипротоколни заплахи, които разбунват юнионистките бойци. През изминалата седмица два автобуса бяха отвлечени и подпалени в Белфаст и в източното предградие Нютаунърдс, което доведе до частично спиране на автобусните превози в някои юнионистки райони.

„Заплахите и реториката на торите са безразсъдни и са в разрез с широко разпространеното обществено мнение“, заяви О’Нийл в Туитър след заседанието.

„Повечето партии, хора и предприятия искат спешно решение, което да подобри работата на протокола. Негово [на Фрост] задължение е да действа и да го осигури.“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук