Северна Ирландия

Поредна нощ на размирици в Северна Ирландия. Органите на реда бяха нападнати от голяма група млади хора, които хвърляха камъни, бутилки и бомбички по време на протести в Белфаст.

Три автомобила бяха похитени и подпалени снощи в околностите на , заяви полицията. Според органите на реда 30 запалителни бомби са били хвърлени по полицаи при „организирано нападение срещу полицията“. Един човек е арестуван.

Причината за вълненията, които не отшумяват от началото на миналата седмица, е недоволството от решението на прокуратурата на Северна Ирландия да откаже образуването на дело срещу членове на Националната републиканска партия „Шин Фейн“, които при условията на коронавирусни ограничения, присъстваха на погребението на бившия член на т. нар. Временна ирландска републиканска армия Боби Стори, който се бореше за отделяне на региона от Обединеното кралство.

Освен това протестиращите са недоволни от условията на протокола за Северна Ирландия като част от сделката за Брекзит между Лондон и Брюксел. Според тях изискването на документа за процедури за контрол на транспорта на редица стоки до Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, което предотвратява изграждането на граница между Ълстър и Република Ирландия, заплашва в бъдеще с увеличаване на републиканските настроения в северната част на острова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!