Бойко Борисов

„Новите избори не са решение“: След като българският министър-председател Бойко Борисов спечели изборите, които се проведоха на 4 април, и на фона на настоящата безизходица в страната, той иска непременно да предотврати организирането на нови избори, пишат от „Шпигел“.

Партията на Борисов, проевропейската ГЕРБ, получи 26 процента от гласовете в неделя, но сега е изправена пред големи проблеми при съставянето на правителство. Четири партии сформираха така наречения антиГЕРБ блок и не искат да влизат в коалиция с Борисов.

За да предотврати нови избори, Борисов (прочетете портрет тук) направи необичайно предложение: Той заяви на втората политическа сила партията „Има такъв народ“ (ITN), че ако е необходимо, ще подсигури 10 гласа от ГЕРБ, които да гласуват за бъдещото правителство.

Дотогава обаче могат да се случат много неща. Според конституцията ГЕРБ, която е част от Европейската народна партия, както германските ХДС/ХСС, първо трябва да получи мандат за формиране на правителство. Ако се провалят, „Има такъв народ“ влиза в играта.

При първата си реакция лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов не прие изрично предложението на Борисов, но не го отказа. Вместо това той се позова на Конституцията, пише „Шпигел“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук