Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса в България. Тенденциите за спадане на заболеваемостта са много крехки, но отчетливи. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг за разспотранението на COVID-19 в страната.

В момента сневната заболеваемост е 680.5, а 74% от леглата в неинтензивни отделения са заети. 64% е заетостта на интензивните легла на национална база, отчете Ангелов и отбеляза намаляване по този показател. На седмична база излекувани и потвърдени случаи – те се изравняват. 19 105 е броят на излекуваните.  Министърът съобщи, че данните показват, че Бургас е пречупил кривата и върни надолу по заболеваемост.

От своя страна председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски заяви: Тенденциите са изключително крехки, все още не сме достигнали нивата на най-висока точка през ноември по заболеваемост. Спадът в заболеваемостта е само със 7%. По отношение на починалите не сме достигнали връхната си точка от 8 декември, но тенденцията на починалите е покачваща се.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов посочи, че експертите на ЕМА не препоръчват специфична профилактика на хората, ваксиниран с „АстраЗенека“. Ваксинираните трябва да бъдат наблюдавани и ако се появят нежелани симптоми да потърсят медицинска помощ.

По време на пресконференцията стана ясно, има няколко области с над 700 на 100 хиляди души население. Това са София, Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област. С най-ниска заболеваемостта – под 500 на 100 хиляди население са: Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово

В момента България е на 9 място по заболеваемост в ЕС и на 4 на Балканите. По смъртност сме на второ място и в ЕС, и на Балканите след Северна Македония.

В Европейския съюз страните се нарежда след Унгария, Естония, Полша, Франция, Швеция, Чехия, Кипър, Словения. На Балканите с по-тежки данни от нас са Сърбия, Северна Македония, Косово, Българи и Турция са с почти еднаква заболеваемост, подчерта Кунчев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!