Ди Цайт

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Ди Цайт“: С „Астра Зенека“ ваксинирам почти само академици

Наскоро семейните лекари В Германия получиха разрешение за започване на ваксинация. За „Ди Цайт” трима от тях разказват колко дози ваксина имат на разположение – и как решават кой ги получава.

Ди Цайт

От вторник на общопрактикуващите лекари също е разрешено да ваксинират срещу Covid-19 в 35 000 кабинета в цялата страна. През първата седмица всеки кабинет получава средно 26 дози. Някои от тях вече са започнали с ваксинацията – и вече могат да отчитат успехи и разочарования.

„Трябва да се фокусираме върху скоростта“

„Ваксинацията се оказва по-трудна от очакваното. Несигурността е голяма“

Сибил Каценщайн, 53 г., семеен лекар от Берлин разказва:

От една седмица съм част от пилотен проект, в който общопрактикуващите лекари най-накрая имат право да се присъединят след повече от три месеца към ваксинационната кампания. През последната седмица използвах 220 кутии „Астра Зенека”. Да накараш някой да се ваксинира обаче, се оказва по-трудно от очакваното. Несигурността е голяма. Много от високорисковите пациенти предпочитат да изчакат наличието на предполагаемо по-добрата ваксина. Чували са, че „Астра Зенека”се препоръчва само за по-млади хора, а сега само за възрастни хора и е свързана с големи рискове.

Ваксината крие рискове за по-младите жени; възрастните мъже не са засегнати от усложнения. От друга страна, съществува риск от заразяване с коронавирус и претърпяване на последващи щети. Страховете не могат да бъдат отстранени със статистика. С „Астра Зенека” ваксинирам почти единствено академици, които са се информирали сами.

„Льо Монд“ за налагането на глобален корпоративен данък

Водещата тема във френското издание „Льо Монд“ е свързана с налагането на глобален минимален корпоративен данък.

Световният печат

В сряда министрите на финансите от Г-20 взеха под внимание подкрепата на администрацията на Байдън за четиригодишния план на ОИСР за установяване на минимален данъчен праг. Споразумение може да бъде постигнато „до средата на 2021 г.“ за такава минимална ставка.

Данъчната революция предстои скоро: споразумение за глобална минимална ставка на корпоративния данък, което ще се прилага за най-големите и най-печеливши мултинационални компании в света, далеч отвъд само GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon).

Подобно споразумение може да донесе повече от 100 милиарда долара (84 милиарда евро) в държавната хазна всяка година, силно обтегнати от пандемията Covid-19 и спирането на световната икономика.

В сряда на 7 април по време видеоконференция, финансовите министри от Г-20 – групата, съставена от деветнадесетте най-богати държави и Европейския съюз (ЕС) – наистина взеха под внимание подкрепата на администрацията на Байдън за глобалната данъчна реформа, разработена в продължение на четири години в ОИСР. Те заявиха, че искат да постигнат споразумение „до средата на 2021 г.“ за такъв минимален процент навсякъде по света.

„Гардиън“: Европейските лидери призовават за единна позиция за „Астра Зенека“

Брюксел призовава за единство по отношение на ваксината „Астра Зенека” за повишаване на общественото доверие.

Световният печат

Правителствата на ЕС се разделиха по въпроса какви ограничения, ако изобщо има такива, трябва да бъдат наложени върху използването на британския препарат.

27-те държави-членки на ЕС бяха призовани от Брюксел да укрепят общественото доверие, като излязат с единна реакция на констатацията, че кръвните съсиреци са рядък страничен ефект от ваксината „Астра Зенека”.

На среща на здравните министри и служители от Европейската агенция по лекарствата (EMA) правителствата на ЕС бяха разделени относно това какви ограничения, ако има такива, трябва да бъдат наложени върху използването на препарата. ЕМА обяви, че кръвните съсиреци са рядък страничен ефект „Астра Зенека”, като същевременно заяви, че ваксината все още трябва да се използва.

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес заяви след срещата, че е жизненоважно да се формира обща политика, предвид колебливото доверие сред обществото във ваксината.

Тя каза: „Безопасността на нашите ваксини винаги е била от първостепенно значение при нашата стратегия за ваксини на ЕС. Днешната оценка показва, че нашата система за фармакологична бдителност работи: подозираните странични ефекти се съобщават бързо, информацията се споделя и нашите експерти се събират бързо, за да направят оценка на всички налични доказателства.

„Политико“: Големият пропуск на САЩ за справяне с коронавируса

Световният проблем с осигуряването на достатъчно ваксини за Covid-19 за 7 милиарда души е на път да се усложни, тъй като производителите на лекарства и страните подготвят втори рунд от ваксини за борба с нарастващата заплаха от нови вирусни варианти.

Световният печат

Намирането на ваксини, които могат да предотвратят по-заразни или вирулентни щамове, е само половината от работата. Съединените щати практически нямат капацитета да произвеждат подобрени или подсилени ваксини заедно с оригиналните, според много експерти и здравни служители от администрацията на Байдън. Създаването на допълнителни съоръжения може да отнеме месеци или дори години.

Производителите на ваксини като Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson се справиха с интензивното глобално търсене на оригиналните ваксини, като произведоха милиони дози, докато ваксините все още бяха в клинични изпитания. Но това не е опция сега, тъй като компаниите все още се надпреварват да изпълняват поръчки за съществуващите си ваксини Covid-19 – а някои, включително Johnson & Johnson и AstraZeneca, се борят с големи производствени неуспехи.

Производителите не знаят кога и дали да започнат да произвеждат нови ваксини, които да могат да се справят с новите щамове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук