световните медии, световният печат

Ройтерс: Очаквания за по-неутрална политика към Русия с падането на правителството в България

Българското правителство на министър-председателя Кирил Петков падна при вот на недоверие в парламента, което хвърли страната в политически трусове на фона на войната в Украйна и нарастващата инфлация, твърди в коментар Ройтерс.

Петков, 42-годишен възпитаник на Харвард, който обеща да се бори с корупцията, зае силна проевропейска и пронатовска позиция след нахлуването на Русия в Украйна – необичайна позиция за страна с традиционно приятелско отношение към Москва. Анализатори прогнозират, че едно ново правителство ще води по-неутрална политика спрямо Русия.

Сега страната е изправена пред вероятно четвъртите си парламентарни избори от април 2021 г. насам, което излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС за възстановяване и плановете ѝ да приеме еврото през 2024 г. Застоят може да попречи и на усилията на България да си осигури стабилни притоци на природен газ, след като Москва прекрати доставките на газ за страната, която почти изцяло зависи от руския газ, заради отказа на София да плаща в рубли.

Петков отхвърли каквито и да било коалиционни преговори с опозиционните партии в залата, но ще търси дезертьори от депутатите в парламента, за да събере достатъчно подкрепа за ново правителство и да избегне предсрочни избори.

Politico: Петков хвърли вината върху Русия и мафията за падането на правителството

Българският министър-председател Кирил Петков хвърли вината върху Русия и влиятелната мафия в страната си, след като правителството му загуби вота на недоверие, коментира „Политико“.

„Този вот е една малка стъпка по много дългия път, който ни предстои. Обещавам, че ще продължим битката, за да си върнем страната, и един ден ще имаме България без марионетки, без мафия – нормална европейска държава“, каза той в тържествената си реч пред Народното събрание.

Представяйки списък на хората, които са допринесли за събарянето на администрацията му, Петков посочи руския посланик в София и обвини Русия, че е упражнила влиянието си върху отстраняването му чрез депутати от крайнодясната партия „Възраждане“.

През изминалите дни голяма част от политическите дебати се съсредоточиха върху това дали Трифонов дърпа чергата към правителството по причини, свързани с мощната олигархична мафия в България, която би изгубила при обещаната от Петков борба с подкупите. Това тълкуване беше подкрепено от шепа депутати от партията на Трифонов, които преминаха към Петков именно защото според тях собствената им партия е застанала на страната на мафията. Трифонов отвърна, че обвиненията в мафия са абсурдни.

АФП: Политически трус в България след свалянето на правителството

Само шест месеца след съставянето на коалиционното правителство в България, то загуби вота на доверие сред депутатите, което доведе до нови политически сътресения и вероятност от предсрочни парламентарни избори, пише АФП.

Според анализатори, обаче, няма гаранция, че още един парламентарен вот в страната, която миналата година премина през три такива избора, ще сложи край на политическата нестабилност.

Енергичен, проевропейски настроен премиер, Петков обеща да сложи край на ендемичната корупция в България след десетилетие на управление на противоречивия консерватор Бойко Борисов.

Коалицията, обаче, се пропука скоро след нахлуването на Русия в Украйна, а по-рано този месец ИТН, начело с артиста Слави Трифонов, оттегли подкрепата си. Консервативната партия ГЕРБ на Борисов внесе бързо вот на недоверие с мотив за „провала на икономическата и финансова политика на правителството“, след като потребителската инфлация нарасна.

В сряда вечерта 123 депутати в 240-местният парламент свалиха българското правителство с вот на недоверие, което се случва за първи път в страната.

Конфликтът в Украйна разпали разделенията в България – страна със силни исторически връзки с Москва, допълва Агенцията.

Въпреки силната зависимост на България от руския газ и петрол, Петков се противопостави на искането на Москва за откриване на сметка в рубли за плащане на руския газ. Решението предизвика спорове в правителството и в отговор страната се сблъска със спиране на доставките.

Друг източник на напрежение в коалицията беше призивът на Украйна за доставки на оръжие.

Докато повечето партии в правителството на Петков бяха готови да разрешат подобни доставки, социалистите – също част от управляващата коалиция – останаха против.

Последната капка в разпада на коалицията дойде от стремежа на ЕС да уреди дългогодишните исторически и културни спорове между България и съседна Северна Македония. Според ИТН именно застъпничеството на Петков за сближаване със Скопие ги е подтикнало да напуснат коалицията.

Президентът Румен Радев ще има три мандата за връчване на политическите сили в опит да се състави управляващо мнозинство.

Balkan Insight: Вотът на недоверие хвърли България в политическа несигурност

Вотът на недоверие, който свали правителството на България в сряда вечерта, хвърли страната в политическа несигурност. Реформаторското правителство на премиера Кирил Петков загуби вота на доверие към правителството със 123 гласа от общо 240, пише Balkan insight.

„За мен беше чест да ръководя правителство, което беше свалено от [олигарха и депутат от ДПС] Пеевски, [лидера на „Има такъв народ“ и певец] Трифонов, [бившият премиер Бойко ] Борисов и [посланикът на Русия в България] Митрофанова. Този вот е само малка крачка към дълъг път напред. Ще продължим тази битка,“ каза премиерът в оставка Кирил Петков след вота. (Уточненията в текста са на Balkan insight, бел.ред.)

В сряда олигархът и депутат Делян Пеевски, санкциониран по Закона за Магнитски и споменат в документите на Пандора заради офшорните си активи, присъства на антиправителствен протест, който беше по-малък от този в подкрепа на коалицията, допълва изданието.

Вотът на недоверие дойде като логично развитие след постоянната загуба на мнозинство от правителството в парламента.

Последните политически развития отключиха вълна от проправителствени протести в България, където мнозина се опасяват, че новите избори ще доведат до по-висока избирателна активност за националистическите партии или завръщане на бившия премиер Борисов. Демонстрации имаше и в подкрепа на опозицията в лицето на партия „Възраждане“, и въпреки че партията доскоро беше опонент на ГЕРБ, лидерът й Костадин Костадинов твърди, че падането на правителството може да освободи България от ЕС. Според Костадинов ЕС „засенчва истинските интереси и идентичност на България“.

На 19 юни официално беше създадена друга проруска партия – „Български възход“, оглавявана от Стефан Янев, бивш временно изпълняващ длъжността премиер и съветник на президента Румен Радев, припомня изданието.

West Observer: България остана без правителство насред войната в Украйна и очаквания взрив на Ковид есента

Насред войната в Украйна и очаквания ръст на новозаразени с коронавирус тази есен, България остана без правителство. Това пише West obrerver, базиран в САЩ.

Шест месеца след встъпването си в длъжност коалиционното правителство на либералния български премиер Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие в парламента.

Инициативата за внасяне на вота бе на ГЕРБ, бившата управляваща партия на Бойко Борисов, и на неговите партньори СДС. Вотът бе подкрепен и от Движението за права и свободи (което представлява турското малцинство) и проруските националисти от партия „Възраждане“ (уточненията са на изданието, бел. ред.).

Предложението за сваляне на правителството беше прието от 123 депутати, а 116 гласуваха против при общо 240 места, съобщи зам.-председателят на българския парламент Мирослав Иванов.

След три поредни парламентарни избори през 2021 г. много българи се опасяват, че страната ще потъне в сложна политическа криза по време на тежка инфлационна криза заради войната в Украйна, както и очаквания ръст на новозаразени с коронавирус през есента, допълва изданието.

„Гардиън“: Провалът на правителството в София поставя под въпрос газа за зимата в България

Българското правителство бе свалено с вот на недоверие в парламента, а това хвърли страната в политически сътресения на фона на войната в Украйна и нарастваща инфлация. Това пише в свой анализ британският в. „Гардиън“.

Опозиционните депутати свалиха правителството на министър-председателя Кирил Петков, което пое властта преди шест месеца, със 123 „за“ срещу 116 „против“, след като управляващата коалиция загуби мнозинството си заради споровете за бюджетните разходи и за това дали България трябва да вдигне ветото върху присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Петков, 42-годишен възпитаник на Харвард, който се ангажира да се бори с корупцията, зае силна проевропейска и пронатовска позиция – необичайно поведение за страна с традиционно приятелско отношение към Москва.

Сега България се изправя пред четвъртите поред парламентарни избори от април 2021 г. Политическата несигурност може също да попречи на усилията на България да осигури сигурни доставки на природен газ. Москва прекъсна доставките на газ за страната след като София отказа да плаща за него в рубли.

Петков отхвърли каквито и да е коалиционни преговори с опозиционните партии в залата, но ще търси други варианти за избягване на предсрочни избори, допълва изданието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук