Европейски парламент, ЕП

Основните теми на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, която ще се проведе в Брюксел, ще бъдат руската агресия срещу Украйна и нейните последици за световната икономика, както и предоставянето на Украйна и на Молдова статути на кандидатки за членство в ЕС. Това се съобщава на сайта на Европейския съвет.

На срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел и на срещата на европейските лидери след това не се очаква конкретно предложение от България за снемане на ветото ѝ върху Северна Македония.

Източник от ЕС каза вчера, че се очаква решение на българския парламент. Според този източник френското предложение е единственото, по което може да се намери решение.

Неизвестността идва от факта, че няма решение на българския парламент – нещо, без което премиерът в оставка Кирил Петков бе категоричен, че няма да промени позицията на страната ни.

Запознати твърдят, че ситуацията се усложнява и поради липса на решение на кабинета в оставка, което да бъде предложено за гласуване в Народното събрание.

Лидерите на ЕС ще обсъдят последните събития във войната в Украйна, включително нейното въздействие върху глобалната криза за продоволствена сигурност. Те също така ще обсъдят продължаващата подкрепа от Европейския съюз за Украйна, състояща се от икономическа, военна, политическа и хуманитарна помощ.

Като отделен въпрос лидерите на страните от ЕС ще разгледат молбите на Украйна, Молдова и Грузия за членство в ЕС. В публикуваното съобщение се припомня, че Украйна кандидатства за членство в ЕС на 28 февруари 2022 г., докато Грузия и Молдова направиха такава стъпка на 3 март 2022 г. Европейската комисия публикува официалното си становище по заявленията и на трите държави на 17 юни 2022 г.

Най-вероятно европейските лидери ще дадат статут на кандидат-член на Украйна и Молдова, а на Грузия – европейска перспектива.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук