газопровод цената Великобритания газ криза

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

Reuters: Енергийната криза потиска инфлацията, има опасенията за икономическото възстановяване

Властите от Пекин до Ченай се опитаха да запълнят растящата пропаст на електрозахранването, предизвиквайки колебания на световния пазар на акции и облигации. Опасенията са свързани с това, че нарастващите разходи за енергия ще попречат на инфлацията и ще ограничат икономическото възстановяване.

Цените на електроенергията скочиха до рекордно високи стойности през последните седмици. Това се дължи на недостига на енергия в Азия, Европа и САЩ. Енергийната криза в Китай се очаква да продължи до края на годината и да намали икономическия растеж.

Влиянието на срива на доставките в електрозахранването и производствените компоненти задълбочава безпокойството.

Разпродажбата на световни акции и облигации се разшири във вторник, като донесе краткосрочните доходи на Министерството на финансите на САЩ, в същото време световните акции паднаха за трети пореден ден. Това се дължи на опасенията, че цените на енергията възпрепятстват икономическия растеж.

В последния си опит да се справи с кризата, Китай заяви, че ще либерализира ценообразуването на електроенергия на въглища и ще принуди промишлените и търговските потребители да купуват от пазара.

Politico: След като отхвърли Съда на ЕС, Полша го моли за помощ

световен печат

Варшава и Будапеща искат да се отмени нова мярка, която спира средства от ЕС към страни, нарушаващи върховенството на закона

Полското правителство изведе избирателния си подход към правото на Европейския съюз на съвсем ново ниво в понеделник. Варшава поиска помощ от съда на блока само няколко дни, след като отхвърли юрисдикцията му в ключови сфери.

Полша, заедно с Унгария, поискаха от Съда на Европейския съюз (ЕС) да отмени нова мярка, която позволява на ЕС да отрязва средства от бюджета на блока към страни, за които е установено, че нарушават върховенството на закона.

В дългогодишна битка за основните ценности институциите на ЕС обвиняват както Варшава, така и Будапеща, че не спазват върховенството на закона и основните демократични стандарти. Изслушването в Люксембург в понеделник пред съдийски състав отвори нова страница в този конфликт.

Новата мярка, приета през декември миналата година, няма да позволи на ЕС да спира средства само заради общи опасения относно върховенството на закона. Но ще позволи на блока да действа заради недостатъци във върховенството на закона, които могат да засегнат доброто управление на бюджета или финансовите интереси на ЕС – например ако националните съдилища не се считат за независими.

Това предизвика тревога у Варшава и Будапеща, където правителствата се опасяват, че могат да загубят милиони от кохезионните фондове на ЕС и други средства за икономическо развитие. Официални лица очакват Европейската комисия да задейства мярката за пръв път през следващите седмици, макар че не е ясно кои страни ще са на прицел.

И така, само няколко дни след като Полският конституционен съд – подкрепен от правителството – отсъди, че Съдът на ЕС няма власт да се намесва в противоречивите съдебни реформи на страната, адвокати на полското и унгарското правителства поискаха от същия този съд помощ.

Адвокатите твърдят, че мярката – известна и като „механизъм за обвързване с предварителни условия за върховенство на закона“ – не цели да защитава бюджета на ЕС, а да налага политическо наказание.

BBC: Най-големият проблем с общественото здраве във Великобритания е ранният отговор на пандемията

Неуспехът на Обединеното кралство да направи повече, за да спре разпространението на Covid в началото на пандемията, беше един от най-тежките провали в общественото здраве, се казва в доклад на депутати.

Подходът на правителството е да се опита да управлява ситуацията и на практика да постигне стаден имунитет чрез инфекция, се казва в доклада. Това доведе до забавяне на въвеждането на първо блокиране, което коства хиляди животи.

Докладът подчертава и успехите, включително ваксинацията. Той се състои от цели 150 страници.

Депутатите наричат ​​пандемията, която отне повече от 150 000 живота във Великобритания и близо пет милиона в световен мащаб досега, „най -голямото предизвикателство в мирно време“ за един век.

Някои от най-сериозните ранни пропуски са резултат от очевидно „групово мислене“ сред учени и министри – което означава, че Обединеното кралство не е толкова отворено за различни подходи за по-ранните блокировки, граничния контрол и тестването и проследяването, както е трябвало, се казва в документа.

The Guardian: Афганистан е „ на изчакване“

Антонио Гутериш

Лидерите и министрите на Г-20 се срещнат във видеоконференция, за да обсъдят предложението на ООН за насочване на средства към Афганистан за облекчаване на влошаващата се хуманитарна катастрофа.

Това е първият път, когато най-богатите държави в света се срещат, за да обсъдят последиците от изтеглянето на САЩ от Афганистан и превземането на талибаните на 15 август. Афганистан е бил 75% зависим от чуждестранна помощ преди поглъщането, а средствата, държани в чужбина, са замразени от САЩ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че страната е в момент на изчакване.

„Спазвайки международното право и принципи, ние трябва да намерим начини да внесем ликвидност в икономиката, за да не се срине тя. Ако не предприемем действия и не помогнем на афганистанците да преодолеят тази буря и то скоро, не само те, а целият свят ще плаща висока цена”, коменитра той.

По думите му парите могат да бъдат инжектирани чрез доверителни фондове на ООН и други инструменти.

„Особено съм разтревожен, че обещанията, дадени от афганистанските жени и момичета от талибаните, не се изпълняват“, добави Гутериш.

По-късно ЕС обяви пакет от помощи за Афганистан в размер на един милиард евро, „за да се предотврати голям хуманитарен и социално-икономически срив“. Това съобщи ръководителят на блока Урсула фон дер Лайен.

Парите, обещани по време на виртуалната среща на върха на Г-20, добавят 250 млн. евро към сумата от 300 млн. евро, която ЕС обяви по-рано за спешни хуманитарни нужди, а останалата част ще бъде предоставена на съседните на Афганистан държави, които приемат афганистанци, бягащи от управлението на талибаните

CNN: Религиозната полиция е инструктирана да бъде по-умерена, но бруталното правосъдие все още се урежда

Афганистан световен печат

Оцапаните с кръв тела на четиримата обвиняеми похитители бяха окачени на строителни кранове с тежки вериги, единият с предупредителен знак, нанизан на врата му. На него пише:

„Отвличащите ще бъдат наказани така“.

В публичните пространства в западния афганистански град Херат тълпите присвиха очи към слънцето, надничайки към безжизнените фигури. Възрастните правеха видео клипове и снимки с мобилните си телефони, докато децата се изкачваха на фонтана, точно под едно от телата, за да видят по-добре.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук