Мечтали ли сте си някога да имате автомобил, с който може да летите? Е, това вече е почти възможно благодарение на словашкият стартъп „Аеромобил”.  От 2014г. той работи по създаването на летящ автомобил и три години по-късно вече представи полуготовият прототип на автосалона в Монако.

Проектът е на Лари Пейдж. Демонстрацията на машината показва как тя лети над езеро с помощта на няколко перки. Производителите залагат на технологията за вертикално издигане, тъй като така няма нужда от засилка при излитане и от писта при кацане.

Очаква се автомбилът-самолет да бъде пуснат на пазара в края на тази година, според сайта на компанията и вече се приемат поръчки със срок на доставка 2020 година. Първоначално ще бъдат пуснати в продажба само 500 бройки, като цената на това удоволствие ще бъде между 1,2 и 1,5 млн. евро.

Компанията обяви, че е получила одобрение от Федералната авиационна администрация за провеждане на полети в „ненатоварени зони“. Потребителите няма да се нуждаят от удостоверение за пилотиране, за да могат да се возят на новата машина.

„Всички имаме мечти да летим без усилия. Развълнуван съм, че един ден, много скоро, ще мога да се кача на моя автомобил за бърз и лесен полет”, обяви Пейдж в изявление пред „Ню Йорк Таймс”.

Той допълни, че реализирането на проекта му е струвало над 100 млн. долара.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук