Европейският съюз е пример за човечеството, чест е да живеем в него, заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на международната конференция „Накъде отива Европа: Глобализъм срещу популизъм“ в София.

С форума се отбелязват 10 години от членството на България в ЕС и 90 години от основаването на Паневропейското движение в България, предаде БТА.

Герджиков посочи, че първата голяма европейска поука, крайъгълният камък на ЕС е мирът и опазването му, възможността да измерваме живота си с часовник и задачи за решаване, да имаме мечти, да възпитаваме децата си в оптимизъм, да градим патриотизма си върху зачитане на другия и общото.

Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2001, отбеляза, че европейската принадлежност на България е част от идеите още на българското възраждане и не е политическа приумица на група хора, които са решили след излизането на страната ни от Съветския съюз да й намерят друго място. Според него дебатът за бъдещето на Европа трябва да продължи, а България да е активен участник в него.

Съдбата на Европа е да бъде обединена – нито една европейска нация не може да претендира да има самостоятелна история, каза в обръщението си към участниците бившият президент Петър Стоянов.

И цитира Тойнби, според когото дори Англия не може да претендира за самостоятелна история. Идеята за ЕС е идея за коалиция на коалициите, което дава възможност за общ европейски пазар и за споделяне на общи европейски ценности, подчерта Петър Стоянов.

Аз съм изненадан от лошото разбиране на принципите на демокрацията в моята страна, в страните от Източна Европа, а дори и в Западна Европа. Мнозинствата понякога грешат, а това трябва да ни кара да усъвършенстваме демокрацията, посочи той.

Европа днес има нужда от лидери, които да задават посоката, смята още бившият президент.

Президентът на „Пан Европа – България“ Гергана Паси припомни ролята на проф. Иван Шишманов, учредил паневропейското движение, и отбеляза, че той може да е повод за самочувствие на всеки от нас. Тя информира, че днес от името на „ПанЕвропа“ се учредява награда за европейски принос, а в състава на журито са двама български президенти – Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, както и представители на медиите и на академичните среди.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук