Пучдемон
На снимката: каталунският лидер Карлес Пучдемон

Централната избирателна комисия на Испания (JEC) забрани участието на Карлес Пучдемон на изборите за Европейския парламент през май, пише Дойче веле.

Каталунският сепаратист и още двама негови колеги в регионалното правителство на областта искаха да влязат в Европейския парламент, където да вкарат в дневния ред независимостта на Каталуния.

Клара Понсати и Тони Комин, които бяха министри в кабинета на Пучдемон също са със забрана да се кандидатират.

JEC отказа кандидатурите на тримата политици, защото не са регистрирани като испанци, живеещи в чужбина, а в същото време са в друга държава, където „избягаха от въздаването на справедливост“, пише комисията.

Карлес Пучдемон осъди решението на JEC и го нарече „явно нарушение на нашите права“. Според тримата политици, решението е ясно доказателство, че съдебната система в Испания работи в комбина „с определени политически интереси“.

И тримата политици, на които беше отказан достъп до изборите, са срд организаторите на референдума за независимост на Каталуния от есента на 2017 г.

Мадрид определи референдума за незаконен и получи подкрепата на Европейския съюз.

Карлес Пучдемон избяга в Белгия, за да не бъде арестуван, както стана с колегите му в правителството, които в момента са в ареста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!