Русия държи 236 политически затворници, сочи изследване, цитирано от АФП.

Броят им е значително по-висок в сравнение с предишните няколко години, след като президента Владимир Путин разпореди по-строги мерки срещу предполагаеми заплахи.

През 2015 г. броят на политическите затворници е бил едва 45, сочат данните на гражданското сдружение Мемориал, което участва и в сегашното изследване.

Докладът е изготвен от базираната във Вашингтон организация Пърсиъс Стратеджис (Perseus Strategies) за защита на човешките права.

Тяхното проучване дало списък с 236-ма души, които са в руските затвори по политически причини. Въпреки това от организацията казват, че вероятно броят им е „много по-голям“.

Според изследването, Русия вкарва хора в затворите благодарение на „известни със своята неяснота“ забрани срещу хулиганството и накърняване на религиозните свободи.

Бившият министър на правосъдието на Канада Ървин Котлър, който сега работи за група за защита на човешките права, която участва в изследването казва, че в Русия често се наблюдава „криминализиране на ежедневието“, както и насочване срещу политически и обществени лидери, чрез закони подготвени, за да вкарат „нежелани организации“ в черни списъци.

„Това, което се случва е, че всички тези, които са виждани като противници на режима, дори в най-общи рамки, се оказват ответници по изфабрикувани обвинения“, казва Котлър,

Заедно с политическата опозиция, властта в Русия се насочва и срещу лидери на религиозни групи и етнически малцинства. Също така срещу защитници на правата на хомосексуалните, журналисти и особено украински активисти, в светлината на руското анексиране на Кримския полуостров.

Котлър отдава атаките срещу дисидентите в Русия и други авторитарни общества, на безнаказаността, на която се радват ръководителите им на международната сцена.

„Този модел се повтаря, заради едновременното отдръпване на демократичната общност“, казва Ървин Котлър.

Докладът смята, че най-дълго лежащия в затвора политически затворник е Алексей Пичугин, бивш служител по сигурността на петролния гигант Юкос. Той е бил арестуван през 2003 г.

Алексей Пигучин

Пичугин излежава доживотна присъда по редица обвинения, включително убийство. Близките му твърдят, че обвиненията са изфабрикувани и истинската им цел е собственикът на Юкос Михаил Ходорковски, който живее в чужбина и е един от най-яростните критици на Владимир Путин.

80-годишната майка на Пичугин твърди, че сина й страда от редица заболявания, които е развил, „защото го държат в маломерна килия, в която от 16 години не е виждал слънцето“.

„Държат го там, защото искат да даде фалшиви показания срещу Ходорковски. Алексей отказа и затова е в затвора“, казва Ала Пичугина.

Възрастната жена твърди, че й позволяват да вижда сина си само два пъти годишно, през стъкло в затвора.

„Мисля, че само натиск от чужбина може да му помогне. Не виждам какво друго“, казва майката на затворника.

Докладът заключава, че е необходимо разширение на закона „Магнитски„, който беше приет в Съединените щати през 2012 г.

Законът е кръстен на Сергей Магнитски, счетоводител, борещ се с корупцията, който умира в затвора в Русия.

Законът „Магнитски“ предвижда забрани за пътуване и замразяване на активи на служители, замесени убийства или мъчения.

Според доклада, силната и емоционална реакция на Владимир Путин срещу закона „Магнитски“ показва, че мерки като тази въздействат на Кремъл.

Докладът призовава, също така, световните лидери да надигат глас по-често и да привличат вниманието на обществото към състоянието на човешките права в Русия.

Москва в миналото е защитавала състоянието на човешките права в страната с твърдението, че схващането за тях е различно в Русия и на Запад, като в същото време напада Съединените щати, че и те държат политически затворници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук