мигранти

Трима испански пожарникари и двама датски доброволци се явиха в съда в обвинение, че са се опитали да помогнат на мигранти да влязат в Гърция през остров Лесбос. Пожарникарите от южния град Севиля са взели участие в международна мигрантска и бежанска мисия в Аеган. Петимата присъстваха в съда в Митилини (основния град на острова). Обвинените са арестувани през януари 2016 г. след спасяване на мигранти пътуващи от Турция към Гърция.

„Делото е важно, защото хуманитарната помощ не е и не трябва да бъде криминализирана“, заяви Салам Алдин, един от адвокатите на датските доброволци.

Много от рибарите от малкото пристанище Сикаминиа, едно от основните места, на което бежанците попадат в Гърция, дойдоха да подкрепят задържаните в съда. Адвокатите смятат, че обвиняемите „само са се опитвали да спасят човешки животи“, в моментите, когато бреговата охрана на Гърция била претоварена.

„Тези мъже са решили да използват техните професионални умения, за предотвратят жени, деца и мъже да се удавят. Те не са направили или замисляли престъпление. Обвиненията срещу тях трябва да бъдат свалени“, заяви регионалният директор по миграцията за „Амнести интернешънъл“ Мария Серано.

Организации за защита на правата обявиха, че ако бъдат признати за виновни, петимата задържани ще бъдат осъдени на 10 години затвор. Присъдата се очаква да бъде обявена в сряда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук