НАТО, Русия

Ако разгледате цялостното поведение на Русия около Украйна, нейната стратегия става ясна. Или поне толкова ясна, доколкото е възможно в геополитиката.

Струпването на руски войски по границата с Украйна започна преди месеци. Навреме, на САЩ и съюзниците им от НАТО им светна, че нещо може да се случва. Преди няколко седмици руснаците отправиха своите искания, като поискаха НАТО да не предоставя на Украйна членство в алианса и да изтегли оръжията си от Източна Европа. Казано по друг начин, Москва поиска да се върне към статуквото, което поддържаше преди разпадането на Съветския съюз.

Обяснение за руското поведение

Исканията на Москва създадоха впечатлението, че Украйна и Източна Европа представляват заплаха за Русия, която ще намалее, ако НАТО напусне региона. Това просто не е вярно. Вече не е необходимо ракетите да са близо до целта, за да бъдат заплаха. Ето защо искането няма особен смисъл, освен ако Русия не се нуждае от стратегическа дълбочина срещу наземно нападение. Колкото и малко вероятна да е тази заплаха, тя е първична и би намаляла донякъде, ако НАТО се оттегли на запад. Но би изчезнала напълно, ако руските войски в бъдат разположени по близо до Запада.

Проблемът с тази линия на мислене е, че Русия е наясно, че САЩ и техните съюзници ще отхвърлят исканията ѝ.

Друга теория гласи, че Русия винаги е възнамерявала да нахлуе в Украйна. Тя е искала Съединените щати да отхвърлят предложението ѝ, за да оправдае войната. Европейците като цяло не искат война, както и много хора в Съединените щати. Възможно е руснаците да са вярвали, че отхвърлянето на техните искания би предизвикало сериозна загриженост в Европа, но не повече от обикновена заинтересованост в Съединените щати. Така че, ако изместим фокуса от Украйна, намерението на Русия може да е било просто да раздели НАТО толкова дълбоко, че никога да не може да се възстанови. Като се има предвид, че европейците не желаят да поддържат финансово алианса, САЩ не вярват, че членовете му ще споделят всички рискове, и при общите икономически сили, които разединяват Европа, на Русия не ѝ се налага да се старае толкова много, за да го постигне.

Ролята на Германия – фактическият лидер на Европа, е от съществено значение

Икономиката на Германия в момента е отслабена от ограниченията на експортния ѝ пазар и от вътрешните сътресения, предизвикани от пандемията. Един от факторите за стабилизиране на икономиката ѝ е надеждността на износа на руски природен газ, която трябваше да бъде повишена от газопровода „Северен поток 2“. Русия се нуждае от приходите от продажби в Европа, като цяло, и в Германия в частност. По този начин действията на Русия в близост до Украйна предизвикаха размисли. Германия, и всички членове на НАТО, се нуждаят от руската енергия, но нямат доверие на Русия. Една война може да спре износа за Европа, което ще даде на Германия избор между вътрешен хаос и дългосрочна сигурност от страна на Русия. Русия не е предприела никаква открита стъпка, защото идеята за нападение е по-силна от действителната атака.

Това би обяснило защо руските искания имат за цел да бъдат отхвърлени, и да задържат инвазията, докато страхът от война расте, и би предизвикало у германците солидарност с НАТО, докато спешно се търси решение за спиране на Русия. То би обяснило изключителното търпение на Москва към отговора на САЩ и обещанието, че въпреки струпването на масирани сили, война няма да има. Ако НАТО по същество се разпадне, Русия ще бъде в състояние да създаде неутрална военна и икономическа зона, от която да бъде неразделна част и главен доставчик на енергия.

Общественото мнение

Единственото противодействие на всичко това, и на което обикновено не обръщаме внимание в геополитиката, е общественото мнение. Категоричното отхвърляне на руската оферта би трябвало да раздели САЩ и да създаде общи антиамерикански настроения в Европа. Засега това не се е случило, въпреки че Русия по принцип е доста добра в използването на социалните и политическите разделения, за да формира политиките на държавите в своя полза.

Действията и предложенията на Москва имаха за цел да представят САЩ като неразумни. Въпреки това в Европа все още не е възникнало мощно антивоенно движение. Да се насочи Европа в желаната от руснаците посока изглежда изисква обществена подкрепа. Това би лишило правителствата от възможност за маневриране, от което се нуждае Русия.

Това е сложно обяснение за много сложен набор от маневри. Ако НАТО се разпадне, руснаците смятат, че ще поемат контрола над Украйна без риск. Поне от гледна точка на Германия, ползите от НАТО не могат да се сравняват с ползите от достъпа до природен газ. Русия възприе стратегия на непряка атака, целяща да отслаби НАТО, може би смъртоносно, а след това да разчита, че Украйна ще падне в скута ѝ. Това е нейното очакване, но Русия, както и други държави, често е грешала. Руснаците бяха напълно честни, когато заявиха, че не възнамеряват да нападат Украйна. Преди това трябва да хванат по-едри риби.

Текстът е публикуван в Geopolitical Futures.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук