Знаете ли кой е изобразен на известния пиратски флаг? Никой не знае защо образът на бял череп над кръстосани кости на черното знаме, което се появява в Карибско море към 1700г. се нарича именно „Веселият Роджър”. Но теориите за произхода му съвсем не са малко.

пиратското знаме 4

Според една от легендите Веселият Роджър е английското название на Веселият Роже- рицар-тамплиер от Нормандия, който освобождава Сицилия около XII век от сарацините или маврите, които са превзели и цяла Испания. Той е бил благородник, имал е много земи, а също и силен флот, който е бил част от тамплиерския флот – най-големия флот в света по това време. Известни са противоречията му с папата. След забраната на Ордена на тамплиерите от папа Климент V през 1307г. този знак става масонски символ. Много по-късно флагът с него става и символ на пиратството.

Друга легенда разказва, че така известният пиратски череп с кръстосани кости са на светец. Също така съществува легенда предавана поколение след поколение на Карибските острови, според която „Веселия“ Роджър е пиратски капитан, който след залавянето си е обесен, а тялото му е оставено да се разлага за назидание. Дори на бесилката той останал весел и усмихнат, с това той станал пример за хладнокръвие сред хората познати ни днес като пирати. В негова чест, а и с цел да покажат, че са не по-малко хладнокръвни, пиратите започнали да използват неговия разложен череп за свой флаг.

пиратското знаме

И все пак издигането на собствено знаме е естествена прогресия в пиратската култура и история. Важен елемент в изграждането на „страховитата репутация“ на кораба. Част от психологическата война, която водели със своите врагове или просто жертви.

Използването на знаме при пиратите има същото предназначение както при всички други кораби – да предаде някакво съобщение. Общоприето е вярването, че пиратското знаме е предназначено да сплашва. Да всява страх и ужас сред всички, които срещнат кораба. То е издигано ритуално, непосредствено преди битка, когато плячката вече се намира в обсега на оръдията.

пиратското знаме

Каквато и да е истината за произхода на знамето, факт е, че то е много популярно и в наши дни. Няма филм за пирати в който да не е развято пиратското знаме. То е често срещано и при световно известни модни марки, които използват символа. Днес, този знак се използва и по опаковките, като предупреждение за нещо което е опасно или смъртоносно. При всички случаи, никой не остава равнодушен при вида на Веселият Роджър.

За още любопитни материали харесайте нашата ФЕЙСБУК страница – ДЕБАТИ 

Свързани статии: 

https://debati.bg/nay-izvestnite-pirati-v-svetovnata-istoria/

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук