Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп в Полша

За първи път в историята на Съединените щати, националният дълг премина прага от 20 трилиона долара, съобщи в. „Вашингтон екзаминър“.

Изданието посочва, че това се случва броени дни, след като президента Доналд Тръмп подписа законопроект за премахване тавана на дълга и даде зелена светлина на неограничените федерални заеми.

Медията припомня още, че в средата на март американският дълг бе замразен на 19,84 трилиона долара, което накара министерство на финансите да положи големи усилия, за да гарантира, че федералното правителство може да функционира и без допълнителни заеми.

Това даде на Белия дом време за провеждане на консултации с Конгреса, който в края на миналата седмица прие закон за временно увеличаване на горния праг на държавния дълг.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа този закон в петък, като позволи да се възобнови процесът по заемане на средства.

Данните сочат, че националният дълг на страната е скочил с 318 млрд. долара и към днешна дата е 20,162 трилиона, което е със 100% по-високо от брутния вътрешен продукт на страната (19,3 трилиона).

Порталът, наблюдаващ състоянието на американския дълг, подчерта, че по време на предизборната си кампания Тръмп критикуваше тогавашния президент Барак Обама именно заради финансовите задължения на страната по негово време. Тогава той настояваше за ограничаване на харчовете и необходимостта от контрол над увеличаването на дълга.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук