Северна Корея

С пълно единодушие, Съветът за сигурност на ООН прие предложената от САЩ резолюция за налагането на нови, по-строги санкции срещу Северна Корея.

Документът бе подкрепен включително и от Русия и Китай.

Новите рестрикции предвиждат забрана за закупуване на севернокорейски текстил и забрана върху доставката на газов кондензат в страната.

Съветът за сигурност наложи ограничения и прогресивно ембарго върху петрола и производните му продукти.

Резолюцията разрешава на страните да инспектират корабите в открито море, за които се подозира, че нарушават ембаргото, наложено на КНДР.

Документът също така уточнява конкретно адресирани санкции, засягащи някои структури на Корейската трудова партия, включително нейния Централен военен комитет, както и министърът на въоръжените сили на КНДР Пак Йон Сик.

След като преди дни Пхенян направи шести ядрен опит с водородна бомба, Вашингтон настояваше за още по-сериозни санкции.

Минлата седмица строгите мерки срещнаха недоволството на Китай и Русия. Въпреки това те подкрепиха новите санкции. Промените влизат в сила от 1 октомври.

Китайският посланик в ООН Лю Цзией призова Пхенян „да погледне сериозно на очакванията и волята на международната общност“ и призова всички страни в конфликта да запазят самообладание и да не засилват напрежението.

Руският представител Василий Небензя каза, че страната му е подкрепила новите санкции срещу Пхенян, защото не приема ядрените му амбиции и смята, че трябва категорично да се реагира на последния му ядрен опит.

Той заяви обаче, че Москва смята, че мерките за финансов натиск върху КНДР на практика са изчерпани, а по-нататъшни рестрикции могат да бъдат равносилни на „опити да се задуши“ икономиката на страната и могат да предизвикат голяма хуманитарна криза.

Пекин и Москва предложиха споразумение за „двойно замразяване“ – САЩ и Южна Корея да спрат военните си учения на Корейския полуостров, а Пхенян да прекрати ядрената си и ракетна програма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук