Италианският премиер Джузепе Конте трябва да подпише меморандум за разбирателство със Си Дзинпин в събота, за да подпечата участието на Италия в неговия грандиозен проект за морска и сухоземна инфраструктура. Китайският президент Си Дзинпин обеща в петък в Рим, че амбициозният му проект „Нови пътища на коприната“, който предизвиква безпокойство в Брюксел и Вашингтон, няма да бъде еднопосочна улица.

„Китайската страна иска двустранна търговия и двустранен поток на инвестиции,“ каза в речта си след срещата с италианския му колега Серджо Матарела, който го прие с всички почести.

Вечният град разгъна червения килим за това посещение, от което италианските власти очакват съживяване на икономическия обмен между двете страни.

„Италианският принос към новия път на коприната е от решаващо значение“ – каза президентът Матарела, подчертавайки обаче необходимостта от „двустранен“ и в духа на „лоялна конкуренция“ обмен, при зачитане на интелектуалната собственост и общата борба срещу фалшивите стоки.

Представителят на Белия дом, Гарет Маркиз, отсъди миналата седмица в „Туитър“, че Рим „няма нужда“ да се присъединява към този проект за „новите пътища на коприната (инициативата „Eдин пояс, eдин път“). Италия, чийто дълг е вторият по големина в еврозоната и чиято икономика официално е в рецесия, не крие желанието си да търгува с Китай.

Голяма делегация от китайски бизнесмени придружава президента Си Дзинпин. Те бяха домакини в петък на президента Матарела. Италия изостава в сравнение с партньорите си в търговията с Китай. Износът на страната не надхвърля 13 милиарда евро за миналата година, докато за Германия е седем пъти повече, заяви италианският държавен секретар за икономиката Микеле Гераци, горещ защитник в Рим на китайската кауза.

Френският президент Еманюел Макрон остава скептичен.

„Това не е добър метод за двустранно обсъждане на текстовете на споразумението относно новите пътища на коприната“, каза той в Брюксел след първата дискусия на 28-те по темата.

Германският канцлер Ангела Меркел е по-премерена и се въздържа от критики за момента, но подчертава обаче, че все още е „по-добре да действаме по еднакъв начин“ в Европа.

Посещението на президента Си в Европа идва десет дни след като Европейският съюз публикува план от десет точки, като подчерта, че Китай е по-скоро „съперник“ отколкото търговски партньор.

В петък в Брюксел, европейските лидери положиха основите на общ европейски фронт срещу Пекин, който Париж и Берлин поискаха, за да преодолеят разделението преди срещата на високо равнище между ЕС и Китай на 9 април в белгийската столица.

След Италия, Си ще пътува до Монако и Франция, където ще присъства на безпрецедентна среща във вторник с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Целта, според френското председателство, ще бъде „да се намерят точки на сближаване между Европа и Китай“ по теми като мултилатерализма или прилагането на Парижкото споразумение за климата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!